Читайте також: Фатальна випадковість коштувала життя подружжю на Харківщині
Симптоми харчового отруєння з’являються раптово та в залежності від тяжкості перебігу можуть бути різними у своїх проявах. З них можна виділити діарею, нудоту, блювання, спастичний біль у животі, іноді гарячку.
У разі виявлення перших ознак захворювання необхідно терміново звернутись до лікаря.
З метою профілактики харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних правил:
- ⇒ не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- ⇒ при купівлі продуктів харчування обов’язково звертати увагу на термін придатності;
- ⇒ зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці;
- ⇒ дотримуватися чистоти (мити руки та посуд, протирати кухонні поверхні перед та після приготування/вживання їжі);
- ⇒ використовувати окремий розділовий інвентар для риби, м’яса, хліба, готових та сирих продуктів;
- ⇒ ретельно мити овочі та фрукти;
- ⇒ добре проварювати та просмажувати м’ясо, особливо вироби із фаршу;
- ⇒ уникати сусідства сирих продуктів та готових страв в холодильнику;
- ⇒ вживати страви одразу після приготування, а все, що готувалось заздалегідь, піддавати ретельній термічній обробці;
- ⇒ заправляти салати безпосередньо перед вживанням;
- ⇒ не залишати страви зі святкового столу для споживання на наступні дні;
- ⇒ не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.