Завдяки непохитній позиції Тимошенко влада змушена знайти реальні гроші на субсидії для людей, – експерт

1966

Цинічний план влади замовчати проблему тарифів і перекласти її вирішення на плечі людей і місцевої влади провалився завдяки жорсткій і принциповій соціальній позиції лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко.

Таке переконання на своїй Фейсбук-сторінці висловив політичний експерт Дмитро Корнійчук.

«Саме через її ультиматум монокоаліція була змушена викликати «на килим» прем’єра Шмигаля, якому довелося визнати те, про що постійно публічно говорить Тимошенко. По-перше, в бюджеті немає грошей не тільки виплачувати нинішні субсидії, а й збільшувати їх через підвищення тарифів на газ і опалення. По-друге, влада свідомо не хоче допомагати місцевій владі стримувати тарифи при підвищенні ціни на газ для населення і теплокомуненерго, за які відповідає підконтрольний Банковій «Нафтогаз», – зауважує експерт. 

Саме завдяки конструктивній позиції Тимошенко, пише Корнійчук, влада змушена знайти реальні гроші на субсидії. 

 «А це вже полегшить життя для мільйонів пенсіонерів», – вважає експерт.

Однак, за його словами, реальне розв’язання тарифної кризи міститься у розробленому ще рік тому законопроєкті «Батьківщини», який передбачає направлення газу українського видобутку населенню за собівартістю. Однак влада принципово не виносить цей документ на розгляд у парламент.

«Тоді б газ коштував для українців 3-4 гривні за куб, а не придумані для збагачення «зелених» 8 гривень. Як бачимо, тільки Тимошенко реально домагається захисту соціальних прав людей. Тільки вона, навіть перебуваючи в опозиції, успішно бореться за поліпшення життя українців. Хоча багато її соціальних ініціатив свідомо блокує корупційна і боягузлива влада», – вважає Корнійчук.

Він наголошує, що саме соціально орієнтована позиція та професійність Тимошенко могли б за умови її прем’єрства дозволити вивести країну з тотальної бідності, адже за лічені дні «були б знижені тарифи, знайдені кошти на збільшення пенсій і соціальних виплат».

Нагадаємо, Юлія Тимошенко представила план захисту людей від здорожчання газу. Він передбачає спрямування на потреби населення газу вітчизняного видобутку за доступною ціною, направлення отриманих від МВФ коштів на збільшення субсидій і виділення субвенцій місцевим громадам. Також «Батьківщина» за підтримки інших опозиційних фракцій під час Дня уряду у Верховній Раді змусила прем’єра відповідати на запитання щодо тарифів та визнати, що субсидії для людей потребують суттєвого перегляду.