У Харківській області планують перейменувати місто

9509

На Харківщині планують повернути історичну назву місту Дергачі. Представники «Спілки підприємців Дергачівщини» запропонували керівництву громади звернутися з цією пропозицією до голови Національної комісії зі стандартів державної мови. Про це розповів начальник Дергачівської міської військової адміністрації Вячеслав Задоренко, повідомляє «Суспільне».

За словами Задоренка, у жителів міста, свідомих громадян та науковців є попит на відновлення історичної справедливості, тому з'явилася ідея повернути стару назву місту – Деркачі.

Керівник Дергачівської МВА зазначив, що місто заснували у 1600-х роках, тоді воно отримало назву "Деркачі".

"У 1800-х роках царська імперія, яка будувала залізницю через місто, збудувала залізничний вокзал. Він був названий згідно з російськими стандартами "Дергачі". До 1943 року місто мало назву "Деркачі", а вокзал — "Дергачі". У 43-му році, коли радянські війська зайшли до Деркачів, їм було незручно [говорити] "Деркач", бо це була українська назва, тому вони вирішили взяти назву вокзалу. З порушенням всіх законодавчих норм вони змінили назву міста на "Дергачі", — підкреслив Задоренко.

Очільник громади наголосив: незрозуміло, чим керувалась царська імперія, коли назвала вокзал "Дергачі".

"Коли сюди зайшли радянські війська, вони розуміли, що треба повертати більш проросійський наратив. Вони взяли назву вокзалу, яку з порушенням всіх законодавчих норм присвоїли цьому місту. А Деркач — козак, птах. Ми козаки усі по суті. У нас тече козацька кров. Також у нас є населений пункт Козача Лопань. Вона входить до складу Дергачівської громади. Заснована була козаками-переселенцями", — зазначив Задоренко.

Жителів громади планують інформувати щодо історичної назви та розповідати, чому її повернення важливе для Дергачівщини, каже очільник громади.

"Деркач — це козак, це птах, дергач — це цвяходер. Нам би не хотілося, щоб місто називалося "Цвяходером". Нехай буде "Деркачем", — розповів Задоренко.

Читайте також: