Здорове харчування: поради

2400
2 червня – День здорового харчування і відмови від надмірностей у їжі.

Міжнародний день здорового харчування відзначається з 2011 року  у 50 країнах світу. Головна мета свята – привернути увагу широкої громадськості до питань культури харчування.

Згідно з результатами досліджень кожна 5-та смерть на планеті спричинена хворобами, які виникають внаслідок неправильного харчування. Головні винуватці – захворювання серцево-судинної системи, діабет II типу та онкологічні захворювання. Неправильне харчування є одним з факторів  скорочення тривалості життя у всьому світі.

Число людей з надмірною вагою помітно зростає з року в рік. Причини цього криються в самих різних сторонах життя – шкідливі харчові звички, психологічна залежність від їжі, різноманіття суперечливих відомостей про користь і шкоду тих або інших продуктів.  Нерідко ми їмо не тому, що голодні або потребуємо поживних речовин, а тому, що не задоволені життям, не можемо знайти кращий спосіб заспокоїти себе в стресовій ситуації. Їжа служить задоволенню не фізіологічної, а емоційної потреби: в любові, безпеці, прийнятті. Все це самим несприятливим чином позначається на здоров'ї: зростає кількість захворювань, пов’язаних з ожирінням.

Дані національного дослідження STEPS, яке проводилось в Україні у 2019 році, свідчать про те, що в Україні розповсюджені нездорові моделі харчування. Так, дві третини (66,4%) населення не споживали достатньої кількості фруктів і овочів. Майже половина населення (44,9%) завжди або часто додавала в їжу сіль або солоний соус до їжі або під час їжі. Середнє споживання солі становило 12,6 г на добу, що більше ніж удвічі перевищує максимальний рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров’я рівень – 5 г на добу.

Здорове харчування – це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, сприяє зміцненню її здоров’я та профілактиці захворювань. Дотримання правил здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами скорочує ризик хронічних неінфекційних захворювань, таких як абдомінальне ожиріння, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, підвищений  артеріальний тиск і онкологія.

Кілька порад для здорового харчування

Споживайте помірну кількість жирів та олій. Використовуйте ненасичені рослинні олії (наприклад, оливкові, соєві, соняшникові, кукурудзяні), а не жири тваринного походження. Віддавайте перевагу білому м’ясу – птиці та рибі. Коли це можливо, віддавайте перевагу молоку та молочним продуктам з низьким або зниженим вмістом жиру. Уникайте оброблених, запечених і смажених продуктів, які містять трансжири промислового виробництва.

Споживайте менше солі та цукру. При приготуванні їжі обмежте кількість солі та приправ з високим вмістом натрію (соєвого соусу та рибного соусу). Обмежте споживання безалкогольних та інших напоїв з високим вмістом цукрів.

Споживайте  більше різноманітних  овочів і фруктів. При їх приготуванні  уникайте надмірної обробки, оскільки це може привести до втрати важливих вітамінів. Консервовані або сушені овочі та фрукти можна використовувати, але віддавайте перевагу таким без додавання солі та цукру.

Їжте різноманітні продукти. Поєднуйте різні продукти, у тому числі основні харчові продукти: злаки, бобові, овочі, фрукти та продукти тваринного походження (м’ясо, рибу, яйця та молоко).

За матеріалами Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб.