У чому небезпека стафілококової інфекції?

2521

Золотистий стафілокок (Staphylococcus aureus) – це умовно-патогенний мікроорганізм, який викликає розвиток гнійно-запальної інфекції різної локалізації.

Джерело інфекції – хворі з гострими та стертими формами стафілококової інфекції, бактеріоносії.

Золотистий стафілокок створює цілу низку проблем через свою поширеність, широкий діапазон клінічних проявів та недостатню ефективність антибактеріальних засобів у зв’язку з появою антибіотикорезистентних штамів.

Поширюється стафілокок контактним, харчовим та повітряно-краплинним шляхами, досить часто саме через забруднені руки. Неякісно оброблені руки медичного персоналу більш ніж у 80% випадків є причиною виникнення та розвитку внутрішньолікарняних інфекцій.

Інфікування стафілококом призводить до шкірних інфекцій, остеомієліту, септичного артриту, пневмоній.

У зоні особливого ризику знаходяться: новонароджені, породіллі, хворі на хронічні легеневі захворювання, пацієнти з хронічними системними захворюваннями (нирковою недостатністю, діабетом, СНІДом, онкозахворюваннями), особи з трансплантатами, пацієнти, які приймають імуносупресанти, глюкокортикоїди або отримують хіміотерапію.

Захиститися від стафілококової інфекції допоможе:

  • • ретельне миття рук та використання антисептичних дезінфікуючих спиртовмісних засобів для рук;
  • • дотримання правил особистої гігієни;
  • • своєчасна та ретельна обробка післяопераційних ран у хворих;
  • • систематичне прання одягу та постільної білизни;
  • • якісна термічна обробка харчових продуктів.

За матеріалами Харківського обласного центру контролю та профілактики захворювань.