На Харківщині збільшилася кількість людей, які заразилися небезпечною інфекцією

2260

За вісім місяців 2023 року без урахування грипу та ГРВІ на різні вірусні інфекції перехворіли 2707 мешканців Харкова та громад області. У регіональному центрі контролю та профілактики захворювань кажуть, що це на 50,8% більше, ніж за аналогічний період минулого року (1795).

У порівнянні з минулим роком відмічається зростання захворюваності сальмонельозом у 2,4 раза, шигельозом на 5 випадків, туберкульозом у 2,2 раза, хворобою Лайма у 3,4 раза, гастроентероколітами з встановленим збудником у 1,8 раза. Більше мешканці Харкова та області хворіють гострим вірусним гепатитом В – в 1,5 раза, хронічними вірусними гепатитами В і  С – у 1,5 раза.

Знизився рівень захворюваності гастроентероколітами з невстановленим збудником на 23,5%, лямбліозом – у 3 рази.

Зареєстровано 24 випадки гострого вірусного гепатиту С, 9 випадків ротавірусного ентериту, по 5 випадків вірусного менінгіту та лептоспірозу, по 3 випадки менінгококової інфекції, кору, кашлюка та епідемічного паротиту, 1 випадок криптоспоридіозу.

Довідка GX. Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму.

Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, кури, качки, гуси, а також дикі водоплавні птахи. Ці тварини роками здатні виділяти збудника з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, що доглядає за ними, при транспортуванні, обробці та зберіганні туш. Останнім часом почастішали випадки зараження людей на сальмонельоз через вживання курячих яєць.

Джерелом інфекції також може бути людина, яка хвора на сальмонельоз, або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки, тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий – при догляді за хворими, в тісному колективі, особливо в дитячому.

У 96-98 % випадків інфікування пов’язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі. За ризиком забруднення сальмонелами продукти харчування розташовують так:

  • • яйця і вироби з них;
  • • м’ясо тварин і вироби з нього;
  • • риба і морепродукти;
  • • молоко і молокопродукти;
  • • овочі та фрукти.