Харчові отруєння: як запобігти

3261
Харчові отруєння – це захворювання шлунково-кишкового тракту з гострим перебігом, які виникають через потрапляння в організм токсинів, що утворюються при порушенні правил кулінарної обробки продуктів.

Симптоми харчового отруєння з’являються раптово та в залежності від тяжкості перебігу можуть бути різними у своїх проявах. З них можна виділити діарею, нудоту, блювання, спастичний біль у животі, іноді гарячку.

У разі виявлення перших ознак захворювання необхідно терміново звернутись до лікаря.

З метою профілактики харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних правил:

  • ⇒ не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • ⇒ при купівлі продуктів харчування обов’язково звертати увагу на термін придатності;
  • ⇒ зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці;
  • ⇒ дотримуватися чистоти (мити руки та посуд, протирати кухонні поверхні перед та після приготування/вживання їжі);
  • ⇒ використовувати окремий розділовий інвентар для риби, м’яса, хліба, готових та сирих продуктів;
  • ⇒ ретельно мити овочі та фрукти;
  • ⇒ добре проварювати та просмажувати м’ясо, особливо вироби із фаршу;
  • ⇒ уникати сусідства сирих продуктів та готових страв в холодильнику;
  • ⇒ вживати страви одразу після приготування, а все, що готувалось заздалегідь, піддавати ретельній термічній обробці;
  • ⇒ заправляти салати безпосередньо перед вживанням;
  • ⇒ не залишати страви зі святкового столу для споживання на наступні дні;
  • ⇒ не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.
Читайте також: