Щорічно в світі на черевний тиф хворіє близько 33 млн людей. Поширенню хвороби сприяють низький соціальний і санітарно-гігієнічний рівень населення. В Україні за останні 5 років в різних регіонах зареєстровано 11 випадків черевного тифу, у Харківській області випадки захворювання не реєструвались.
Черевний тиф – гостре інфекційне захворювання, збудником якого є різні форми черевнотифозних бактерій. Бактерії здатні зберігати життєдіяльність у навколишньому середовищі до декількох місяців, легко переносять заморожування, а ось кип’ятіння, хімічні дезінфектанти та ультрафіолет діють на них згубно. Збудник потрапляє в організм через забруднені продукти харчування чи воду.
Джерело інфекції – хвора людина чи носій, які виділяють збудник у зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею. Найбільшу епідемічну небезпеку становлять хворі на безсимптомні форми інфекції, носії черевного тифу, які працюють на об’єктах водопостачання, громадського харчування, в дитячих навчальних закладах.
Шляхами передачі інфекції є водний, харчовий та контактно-побутовий. Інкубаційний період триває від 7 до 25 днів (у середньому 14-21 день). Клінічними проявами хвороби є гарячка, інтоксикація, шкірний висип, загальмованість, кишкові розлади.
Черевний тиф небезпечний своїми ускладненнями. Одним з найважчих є перфорація кишківника з подальшим розвитком запалення черевної порожнини (перитоніт) і кишкова кровотеча, симптомами якої є блідість і сухість шкіри і слизових, зниження температури тіла, кров’яного тиску, здуття живота, посилення перистальтики, поява крові у випорожненнях. При такому стані необхідне термінове хірургічне втручання.
Виходячи зі шляхів передачі черевного тифу, важливе місце у його профілактиці займають санітарно-гігієнічні заходи, спрямовані на забезпечення доброякісною питною водою, знезараження стічних вод, контроль за об’єктами громадського харчування і торгівлею харчовими продуктами.
Також важливим є дотримання правил особистої гігієни (насамперед чистоти рук), дотримання умов приготування харчових продуктів і зберігання готових страв.
Для специфічної профілактики застосовують вакцинацію. Щеплення від черевного тифу проводять відповідно до Календаря профілактичних щеплень за епідемічними показаннями працівникам водогінних та каналізаційних мереж, стацій очистки.
Джерело - сайт Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб