Розміновувати поля на Харківщині будуть за допомогою дронів. Коли почнуть

2969

На Харківщині до початку весняно-польових робіт треба очистити від "воєнного бруду" близько 500 тисяч га сільгоспугідь.  Міни та нерозірвані снаряди шукатимуть до 50 саперних груп разом з колегами з інших країн, які надають гуманітарну допомогу нашому регіону. Зокрема, навесні Харківщина має отримати від датських партнерів квадрокоптер, який літає на висоті 5 метрів і сканує поля щодо наявності там вибухонебезпечних предметів, а потім передає дані на монітор оператора.

Про це повідомили в ХОВА під час онлайн-наради з профільним міністерством та Міністерством оборони України.

"Харківщина завжди була в трійці лідерів виробників сільгосппродукції. Але, на жаль, наразі ми маємо 500 тисяч га забруднених вибухонебезпечними предметами полів. Дуже важливо, що ми піднімаємо питання розмінування територій зараз, тому що ці заходи за можливості слід провести до початку сезонних робіт", – зазначив заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов.

За його словами, ситуація з розмінуванням ускладнюється тим, що північні та східні кордони області й досі потерпають від ворожих обстрілів, а близько 2% території регіону все ще перебуває в окупації.

Однак уже зараз потрібно складати графіки розмінувань територій, розуміти, які сили можуть бути залучені від державних підрозділів і неурядових кампаній. 

В Міноборони повідомили, що навесні для розмінування слобожанських чорноземів планують задіяти  близько 40-50 саперних груп ЗСУ, ДСНС, Держслужби транспорту та поліції. Крім того, сподіваються залучити до 20 неурядових операторів – приватних і міжнародних кампаній.  

"Загальна кількість груп буде збільшуватися, але й цієї кількості піротехніків не достатньо. ЗСУ зараз отримують військово-технічну допомогу. Тому планується, що весною на Харківщині до розмінування сільгоспугідь буде залучено 5 засобів механізованого розмінування", – повідомив заступник начальника управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міноборони Олександр Щебетюк.

За його словами, наразі одна з саперних машин уже працює в Чкаловській громаді.

Нагадаємо, 21 грудня, у Печенізькій громаді на міні підірвався тракторист.

На початку грудня в Ізюмському районі Харківської області загинуло двоє чоловіків, які автомобілем наїхали на міну.

Двоє чоловіків загинули у селі Довгеньке Ізюмського району: пішли шукати худобу і підірвалися на міні . 

На трасі в Чугуївському районі 8 листопада близько 15:00 поблизу села Чкалівське на міні підірвалися чотири працівники дорожньою служби. Дві людини загинули, ще дві госпіталізовані з пораненнями.

У Харківській області 7 листопада дві людини підірвалися на вибухових предметах. Обидва поранених знаходяться у важкому стані. 

2 листопада біля села Олександрівка Богодухівского району в полі на міну наїхав комбайн 37-річний комбайнер. Пораненого чоловіка госпіталізовано. Того ж дня біля села Гракове Чугуївського району на міні підірвався трактор. На жаль, 45-річний тракторист загинув.  Днем раніше, 1 листопада, ввечері у Золочівській громаді Богодухівського району загинули двоє чоловіків -  їх автомобіль наїхав на міну поблизу села Сотницький Козачок. Загинули 38-річний Олег Годунко та 59 -річний Олег Кожанов.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/gx_net_ua

Галин Половик

Читайте також: