Чи вдасться уникнути відключень світла. Енергетики попередили харків’ян

1544

Після масованого обстрілу об'єктів інфраструктури 10 та 11 жовтня у Харкові та області не вводили графік відключення електроенергії. Втім, світло можуть вимикати і без попередження - за умов перенавантаження системи. Про це повідомили в АТ «Харківобленерго».

В товаристві пояснили, в Україні немає проблем з генерацією, але щоб «Укренерго» змогло відновити пошкоджене обладнання, диспетчер може попросити обленерго обмежити споживання електроенергії в регіоні.

Як пояснили в Харківобленерго, відключають живильні лінії і трансформатори безпосередньо з центрів живлення і без попередження споживачів за наступних ситуацій:

  • при виникненні аварійного дефіциту потужності та зниженні частоти електричного струму;
  • порушенні режимів граничних перетоків, недопустимому перевантаженні устаткування;
  • необхідності запобігання порушенням гранично допустимих режимів роботи гідроелектростанцій та водосховищ України.

Щодо графіків аварійних відключень (ГАВ) електроенергії, то їх вводять без попереджень протягом 15 хвилин. При цьому тривалість знеструмлення споживачів, як правило, не має перевищувати 2-х годин. Однак, за погодженням з місцевими органами влади, цей період можуть подовжити.

«У складних аварійних ситуаціях допускається багаторазове відключення одних і тих самих ліній за ГАВ з перервою між відключеннями на 1-2 години», - пояснили в обленерго.

Енергетики розповіли, як харків’яни та мешканці області можуть допомогти уникнути гіпотетично більшої кількості відключень.

«Ми не закликаємо не вмикати світло та електроприлади увесь день, але просимо ставитися до електроспоживання розсудливо вранці - з 8-ї до 11-ї години, і ввечері - з 17-ї до 23-ї», - звернулися до жителів в Укренерго.

Йдеться насамперед про обмеження в користуванні обігрівачами, електроплитами, мікрохвильовими печами, пральним, посудомийними машинами, прасками, кондиціонерами, пилососами і тд.

«Зараз головна причина обмежень споживачів - необхідність знизити навантаження на магістральні мережі, щоб ремонтники «Укренерго» мали час відремонтувати обладнання, пошкоджене потужними ракетними обстрілами. Отже, що більшим буде споживання, то більше буде обмежень», - попередили в Укренерго.

В компанії нагадали, що найменший рівень споживання електроенергії – вночі. Тому саме в цей час краще користуватися обігрівачами, пральними машинами, вмикати бойлери та інші енергозатратні прилади.

Крім того, зараз не варто вмикати одночасно кілька потужних електроприладів, а вранці і особливо ввечері, коли споживання найбільше, – звести до мінімум користування електрикою.

«Кожен неувімкнений прилад - допомога енергетику, який в цей момент лагодить проводи на висоті 30 метрів або трансформатор, щоб забезпечити вам стале енергоживлення», - стверджують енергетики.

Нагадаємо, Харківський міський голова Ігор Терехов заявив, що у місті не планують запроваджувати «віялові» відключення світла.

 

Галина Половик

Читайте також: