Без опалення 90% житла. Чи будуть евакуювати людей з харківського селища енергетиків

2184

У смт Слобожанське Чугуївського району на Харківщині близько 14 000 людей досі не мають у своїх будинках тепла. У селищі енергетиків, яке зазвичай опалювалося від Зміївської ТЕС, другий місць відсутнє централізоване теплопостачання - тому що не працює електростанція. Про це розповів голова Слобожанської громади Дмитро Діхтяр в ефірі Українське Радіо Харків 22 листопада. 

"У нас все опалення централізоване. Є в декого альтернативне, газове, є на твердих видах палива, але на 90%, може, й більше — централізоване. Хто встиг, у кого були кошти на встановлення індивідуального опалення, щось встановили, але це одиниці. Люди купують електричні обігрівачі та вмикають їх", — каже голова громади.

В умовах дефіциту електроенергії в країні у мешканців Слобожанського, як правило, є тільки один варіант зігріти житло - включати електрообігрівачі. Уже є випадки, коли від перевантаження в будинках горіла електропроводка. 

"Ми намагаємось застерегти населення, щоб вони побереглись і не спалили мережі, внутрішньобудинкові та міжбудинкові. Хоча такі приклади у нас вже є, у нас кілька днів кілька будинків були без електрики, тому що згорів кабель", — розповідає голова громади.

За його словами у громаді розгортають намети, де люди зможуть зігрітися у холоди. З 11 таких пунктів 5 буде у Слобожанському. 

У Харківській обласній військовій адміністрації запевнили, що тепло в будинки Слобожанського надійде протягом цього тижня.

"Відновленням опалення займаються зараз фахівці. Очікується, що тепло дадуть протягом тижня. Евакуацію населення не заплановано", - розповіли в ХОВА.

Жителів селища Слобожанське у Харківській області, в якому затримується початок опалювального сезону через пошкоджене внаслідок бойових дій обладнання Зміївської ТЕС, евакуювати не будуть, - зазначили у Харківській обласній військовій адміністрації.

 

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/gx_net_ua

 

Галина Половик

 

Читайте також: