Стало відомо, скільки бюджетних грошей піде на вибори (ІНФОГРАФІКА)

2372
Місцеві вибори обійдуться в круглу суму.

У Центральній виборчій комісії озвучили суму, у скільки обійдуться місцеві вибори державі. За оперативними даними ЦВК, ця сума становить 1 мільярд 180 млн 300 тис. гривень. За ці гроші будуть друкувати бюлетені, а також забезпечать роботу виборчих пунктів.

Призраки соперничества

У скільки обійдеться провести вибори в Харківському регіоні, ні в Центральній, ні в місцевих виборчих комісія сказати не змогли.

Крім цього, в Центральній виборчій комісії обіцяють заощадити гроші на друк списків тих, хто обирається.

«Списки будуть друкувати на аркушах формату А3, з двох сторін. Але разом з тим, можуть з'явитися проблеми, оскільки існують нюанси двостороннього друку», - повідомляють в ЦВК.

Також в Центральній виборчій комісії озвучили скільки коштуватиме кандидатам позмагатися за крісло мера. Так, у Харкові за це задоволення доведеться заплатити 52 тисяч 876 гривень. Згідно даних ЦВК, найбільший заставу для кандидатів у мери будуть змушені заплатити в столиці - 103 тис. 914 гривень, а найменше коштує крісло мера в Херсоні - 13 тис. 169 гривень. Як пояснили фахівці, сума застави визначається з розрахунку - чотири мінімальні зарплати на кожні 100 000 виборців округу. Застава вноситься усіма кандидатами, але повертається тільки переможцям. Всі інші гроші йдуть до державного бюджету.

Якщо прикинути, то за гроші, які будуть витрачені на вибори, можна було купити безліч необхідних речей. Серед яких, наприклад, армія могла б отримати від 118 тис. до 420 тис. бронежилетів, від 168 до 262 БТРів, або закупити для лікарень до 10 тис. апаратів УЗД, а також виплатити 1,2 млн мінімальних пенсій або закупити 221 млн кубометрів газу або від 616 тис. до 724 тис. тонн вугілля.

Нагадаємо, що 25 жовтня в Україні відбудуться чергові вибори депутатів до місцевих, сільських, селищних рад за винятком АР Крим та Донбасу (території АТО).

Також читайте: