Табу на культурні заходи у Харкові. В облраді та обладміністрації оприлюднили заяви

7761

Харківська облрада, заручившись підтримкою народних депутатів, Міністра культури та інформаційної політики України, звертатиметься до військової адміністрації регіону з проханням дозволити проводити у Харкові концерти та вистави. Про це повідомила голова облради Тетяна Єгорова-Луценко після зустрічі з представниками комунальних закладів культури.

За її словами, театри, які мають бомбосховища чи укриття, повинні працювати.

«З цим питанням звертатимемось до Харківської обласної військової адміністрації. Звісно, мають бути враховані всі заходи безпеки, зокрема, можлива кількість людей, присутніх на виставах, та інші. Ми не повинні допустити, щоб наші заклади взагалі припинили існування. Акторський склад значно зменшився, і ми не можемо допустити ризик знищення сфери культури у регіоні. Робота театрів – це не тільки надпотужна психологічна терапія для наших людей, але й символ того, що життя не зупинилось, воно триває і триватиме й надалі», - йдеться у повідомленні.

Своєю чергою начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив МГ "Об’єктив", що заборона на масові культурні заходи триватиме доти, доки не зміниться на краще безпекова ситуація.

"Якщо безпекова ситуація в тому чи іншому приміщенні не дозволяє проводити там певні заходи, ми маємо взяти на себе відповідальність і заборонити проведення там заходів, піклуючись перш за все про безпеку людей", – сказав Синєгубов.

За його словами, неможливо евакуювати людей до сховища за 30-40 секунд - час, за який долітає ракета до Харкова з території ворога. 

"Якщо в театрі і є якесь приміщення, сховище, або укриття, і вони декларують, що у випадку повітряної тривоги вони зупинять виставу і спустять туди людей. Летить ракета С-300 30-40 секунд. Запропонуйте їм 200-1500 людей спустити за менш ніж хвилину до укриття. Ось і все. Якби ми керувалися такою тезою, то ми б сказали, що дозволяємо відкриватися школам та дитячим садочкам. Наразі така у нас ситуація, географічне розташування і військова обстановка, що поки що до нас долітають ракети С-300. Коли ця ситуація зміниться, звичайно, будемо ухвалювати нові рішення", – додав начальник ХОВА.

Глава області також акцентував, що рішення про заборону було ухвалено зокрема для того, щоб правоохоронні органи мали повноваження впливати на порушників.

Нагадаємо, більшість вистав та концертів у Харкові скасували на виконання рішення Рада оборони Харківської області щодо заборони проводити культурні заходи у всіх місцях, окрім трьох: ЄрміловЦентру, малої зали ХНАТОБу та метрополітену. Таке рішення ухвалили ще 28 березня, але чинності воно набуло 18 квітня

Наразі, скасовано виступи колективу ХНАТОБ  ім. Лисенка "Схід Опера", заплановані на 27-30 квітня у Харкові

"Концертів з 27 по 30 квітня не буде. Заходи скасовані згідно з листом ХОВА від 18.04.23 щодо заборони масових заходів", - повідомили в театрі.

Нагадаємо, 19 квітня  у Харківському художньому музеї закрили для відвідування виставку народного художника України Віктора Ковтуна «Там, де ми є» - першої експозиції у залах музею, відкритої після 24 лютого 2022 року, а вже наступного дня поновили роботу виставки.

13 квітня 2023 року Харківський художній музей вперше після початку повномасштабної війни відчинив свої зали для відвідувачів. У частково відновлених кімнатах музею напередодні Великодня відкрилася виставка народного художника України, Почесного громадянина Харкова Віктора Ковтуна  - "Там де ми є". До неї ввійшли 160 картин, написаних харківським митцем після 24 лютого 2022 року. Це хроніка воєнних подій зруйнованого, але нескореного міста-героя, яка розповідає про героїчні воєнні будні медиків, військових, рятувальників, комунальників, волонтерів.

Відеосюжет першу виставку з початку війни у стінах Харківського художнього музею - тут.

Галина Половик

Читайте також: