Здавати друзів і коханок змусять чиновників. Що думають про це у Харкові

3976
Держслужбовців хочуть зобов'язати декларувати майно свого оточення.

Депутати Верховної Ради внесли правки в закон «Про запобігання корупції». Слуги народу пропонують, щоб крім рідні держслужбовці здавали в податкову також звіти про майно своїх водіїв, помічників і близьких друзів. Поправку до закону ухвалили в першому читанні.

«Це не просто один з проектів законів, ухвалення якого вимагає від України МВФ, це необхідний крок для того, щоб покласти край тій практиці, коли держслужбовці переписують яхти, квартири та будинки на дружин, братів, товаришів, водіїв, помічників, друзів і так далі, при цьому користуючись ним», - заявив міністр юстиції Павло Петренко.

Налоговые каникулы Сонечки Мармеладовой

За словами міністра, цей крок допоможе викорінити корупцію і приховування доходів державних службовців. Реформи у сфері подолання корупції та ухвалення відповідного закону є однією з головних умов для отримання Україною кредиту МВФ в 1 млрд. доларів.

Харківських чиновників цей закон не лякає. Кажуть, боятися варто тільки олігархам, які прийшли на держслужбу з бізнесу. А у нас таких не багато.

«Чому б і не написати? Ті, у кого майна не багато, боятися нічого. Інша справа, що заповнення податкових декларацій дійшло до маразму - молоді мами, які працюють на держслужбі, зобов'язані декларувати навіть новорічний подарунок для їхньої дитини. З приводу водіїв, можу сказати, що деякі чиновники користуються штатними водіями, багато самі їздять за кермом. Думаю, якщо поправку до закону ухвалять, це лише додасть держслужбовцям головного болю. Краще б звернули увагу на депутатські декларації, в яких по 10 сторінок тексту», - висловлює думку одна з чиновниць Харківської міськради.

В стране победившей алкократии

«Я можу задекларувати майно кого завгодно, навіть сусідів, я цього не боюся. Але мені це не подобається. Це втручання в особисте життя. Чому я повинна декларувати майно своєї дочки, яка живе далеко від мене і побудувала своє життя так, як їй захотілося? Навіть при Сталіні було таке, що син за батька не відповідає, а тут хочуть і водіїв, і дітей, і онуків. Це зовсім інші сім'ї, чому вони повинні відповідати за чиновника?» - говорить держслужбовець, який обіймає високу посаду в мерії.

Фото: anticomprador.ru

Також читайте: