Конфлікт у Мукачеві. Місцеві розборки або початок майдану

2764
Країну сколихнули події, які розгорнулися на Закарпатті.


Перші повідомлення про перестрілку в Мукачеві з'явилися вдень 11 липня. У місцевих ЗМІ з'явилася інформація, що на території комплексу «Антарес», що належав нардепу від Закарпаття Михайлу Ланьо, і колишнього клубу «Червоний Дракон» озброєні люди відкрили стрілянину по правоохоронцям. Через перестрілку силовики змушені були перекрити міжнародну трасу Київ-Чоп.

Разборки в Мукачево. Лучшие версии

Тим часом в МВС повідомили, що бандити знищили з гранатометів два міліцейських авто. Були поранені кілька цивільних осіб і троє співробітників міліції.

Пізніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що в місті триває операція з блокування угруповання.

«На даний момент угруповання оточене; бандитам пропонують здатися. У разі відмови до злочинців, згідно з чинним законодавством, буде застосована сила», - зазначив Аваков.

Перейнявся проблемою і глава держави.

«Доручив правоохоронним органам роззброїти і затримати злочинців, які вчинили стрілянину і вбили мирних жителів Мукачева», - заявив Петро Порошенко у себе в твіттері.

Офіційні особи не називали організацію, до якої належали озброєні люди. Проте вже тоді в ЗМІ почала з'являтися інформація, що це представники Правого сектора.

Версію подій у Мукачевому озвучив нардеп від «Блоку Петра Порошенка» Мустафа Найєм. За його словами, згідно з даними місцевих жителів, смертельна перестрілка в Мукачеві сталася через переділ ринку контрабанди сигарет.

До переговорів між силовиками та представниками ПС підключився нардеп Віктор Балога. В результаті бойовики висунули кілька умов: вони були готові здатися, якщо лідер ПС Дмитро Ярош озвучить рішення про складання зброї, а також вимагали, щоб їх відразу відправили до Києва.

Тим часом у прокуратурі Закарпатської області визнали, що ситуацію в Мукачеві залагодити не вдається.

«Досі зусилля правоохоронців не дали результату. Тим особам, які представлялися Правим сектором, дали термін, щоб вони склали зброю. Термін дуже нетривалий», - йдеться в повідомленні.

Тим часом у столиці під Адміністрацією Президента почали збиратися активісти ПС. Їх основна вимога - відставка міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

12 липня акції на підтримку Правого сектора пройшли у великих містах України, в тому числі Харкові. На площі Свободи зібралися близько 100 осіб, частина з них, за словами очевидців, була в камуфляжі і бронежилетах.

Мітингувальники тримали в руках плакати: «Відставка міністра Авакова», «Злочінців зі власти - на нари».

Вимоги активістів - позбавлення нардепа Михайла Ланьо недоторканності і притягнення його до відповідальності, арешт всіх причетних до події в Мукачево, в тому числі і міліціонерів, а також відставка Арсена Авакова.

Вдень 12 липня на Закарпаття прибув керівник «Правого сектора» - народний депутат України Дмитро Ярош. А розслідування подій у Закарпатті взяв під свій контроль Генпрокурор Віктор Шокін.

Тим часом у Мукачеві для спілкування з місцевим населенням та збору даних про перестрілку приїхали представники ОБСЄ.

13 липня мер Мукачева Золтан Ленд'єл повідомив, що ситуація в місті спокійна, і конфліктів більше не було. Проте все ж був виданий наказ про скасування всіх масових заходів та введення посиленого режиму пильності всіх служб та охорони державних об'єктів, передає Мukachevo.net.

За словами мера, в Мукачеві «Правого сектора» зі зброєю немає, ситуація поки не змінилася.

«Як розгортатимуться події далі, я навіть не уявляю», - повідомив Золтан Ленд'єл.

На думку директора Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслана Бортника, ситуація в Мукачевому вдарить по відносинам України та ЄС.

«Угорщина вже посилила охорону кордону, в Мукачеве виїхала місія ОБСЄ. Тут присутній елемент правої радикальної анархії. Безумовно, це погіршить відносини з ЄС і підірве довіру до українських політичних еліт - президенту і прем'єр-міністру», - упевнений експерт.

Як зазначив український політолог Олексій Якубін, хаос, що виник у західному регіоні України, дає чітко зрозуміти, що силові відомства не здатні зупинити насильство і кровопролиття.

«Стрілянина в Мукачеві показує те, що Петро Порошенко як президент не контролює ситуацію в країні. Хаос з людськими жертвами, зі стріляниною в центрі міста, з перекриттям міжнародної траси Київ-Чоп, відбувається в найзахіднішому регіоні України. І в даному випадку силові відомства нічого не можуть зробити для того, щоб його зупинити», - говорить експерт.

На неділю, 19 липня, в Києві активісти запланували на Майдані Незалежності скликання віче.

Однак як розповів «ГХ» харківський політолог Володимир Нікітін, новим «майданом» віче не обернеться.

«Особливих подій не відбудеться, - впевнений Володимир Нікітін. - Подібних «страшилок» було безліч, але в підсумку вони закінчувалися нічим. Так, зараз у суспільстві йдуть певні процеси, але навряд чи вони приведуть до серйозної катастрофи. Не сумніваюся, що сторони конфлікту знайдуть компроміс і "мукачівські" події спустять на гальмах».

Також читайте: