Секрети питної води розкрили в Харкові

5326
«ГХ» з'ясував, яку воду п'ють жителі міста.

Практично в кожному районі міста харків'яни скаржаться на якість води. Головні нарікання - дивний колір і неприємний запах.

«Буває, що вода тече з шматочками іржі або просто моторошно пахне хлоркою. Хоч у мене ніколи й не було проблем, але раз помила голову водою з хлоркою і полізли волосся», - зазначає «ГХ» харків'янка Лариса.

Частина харків'ян вирішили не експериментувати і купують виключно привізну бутильовану воду. Відзначають, що може вона і не ідеальна, але набагато кращої якості. Як розповідають експерти, бутильована вода - це та ж вода з-під крана, але вже після великої кількості очисток.

«Вода природно краще, ніж просто з-під крана. Вона проходить сім щаблів очищення, пом'якшення, вугільні фільтри і ультрафіолетові лампи. Плюс щотижня ми здаємо зразки води на експертизу в Центр захисту споживачів», - розповів «ГХ» директор підприємства «Аквадіва» Костянтин Коляденко.

Експерти відзначають, що найбільше різних домішок у водопровідній воді навесні і восени. Такої ж думки дотримуються і харків'яни, у кого вдома стоять фільтра.

«Іржа і неприємний запах з крана стабільно і навесні, і восени. А якщо подивитися на фільтр, то за його забрудненістю відразу видно якість води», - розповідає «ГХ» Дмитро.

Згідно з даними вчених з Університету наук і технологій в Гонконзі, використання водопровідної води може зробити їжу токсичною. За їх словами, приготування їжі у водопровідній воді, яка містить хлорку, з додаванням звичайної столової солі, збільшує кількість шкідливих токсинів.

«Хлор або хлораміни у водопровідній воді вступають в реакцію з іонізований їдальні сіллю, яку додають в їжу. Це створює різновид кислоти під назвою йодноватістая. Дана кислота сама по собі не є небезпечною, але вона вступає в реакцію з їжею та іншими органічними речовинами у водопровідній воді, що і призводить до появи побічних продуктів йодованої дезінфекції при приготуванні їжі (I-DBPs)», - зазначають вчені.

Як відзначають вчені, кількість шкідливих речовин можна знизити, якщо використовувати і столову сіль, збагачену йодатом, а не йодидом калію.

Детальніше про якість води та її дослідження читайте тут.

Також читайте: