Як поліпшити українські дороги. Думки експертів

3414
Автотраси України покращаться, якщо акцизний внесок за паливо не «загубиться» в надрах держбюджету.

Всі кошти, які держава отримує від акцизного збору з продажу палива, в 2016 році мають йти в Дорожній фонд, заявив Міністерств інфраструктури України Андрій Пивоварський. «Якщо на дороги спрямувати всі ті гроші, які ми збираємо від акцизу, цього буде достатньо, щоб покрити Україну якісними дорогами», - сказав міністр.

На дорогах України технології закочують в асфальт

Тільки в корені зламавши систему фінансування трас, можна кардинально змінити їх стан в Україні, упевнений доцент Харківського національного автомобільно-дорожнього університету Роман Смолянюк. «У всіх цивілізованих країнах кошти на ремонт доріг закладені у вартість палива. У Європі половина вартості бензину дорівнює акцизу, який йде на утримання доріг, - і це нормальна ситуація! А куди йде 40% ціни за літр бензину в Україні? У країнах ЄС є ще внесок за утримання автомобіля, платні траси. Насправді європейці викладають зі своєї кишені на дороги набагато більше, ніж українці. Я думаю, у нас, враховуючи скільки ми платимо - чудові дороги», - заявив Смолянюк.

Наразі громадянин нашої країни перш, ніж доїхати до автозаправки, вже «заплатив» гроші за хорошу дорогу, стверджує керівник громадської організації «Дорожній контроль - Харків» Руслан Погонцев. «Адже після того, як скасували техогляд автомобілів, кошти за цю процедуру додали у вартість бензину. Але куди ці гроші йдуть, невідомо», - дивується Погонцев.

Нагадаємо, поскаржитися на якість доріг чиновникам харків'яни можуть надіславши фото та відеоматеріали в редакцію "ГХ".

Фото: forum.glavred.info