Вітчизняна економіка йде в піке

2928
Рівень ВВП стрімко знижується.


За інформацією заступника голови Харківської облдержадміністрації Юлії Світличної, на Харківщині у червні 2015 випуск промислової продукції порівняно з травнем збільшився на 20,4%.

«Для порівняння, по Україні індекс промислового виробництва за цей же період зріс на 1,5%», - навела дані заступник голови ХОДА.

Як зазначила Юлія Світлична, збільшилися обсяги виробництва в 10 з 11 сфер промисловості. Зокрема, на 10,6% більше продукції справили харківські машинобудівники.

Також, за словами віце-губернатора, в регіоні активно розвивається хімічна промисловість (виробництво зросло на 25,8%, в Україні в цілому - на 0,9%), харчова (на 22,4%, в Україні - на 2,5 %), фармацевтична (на 22,6%, по Україні - на 3,1%) і добувна (16,7%, в Україні обсяги виробництва скоротилися на 2,2%).

Тим часом, за даними ГУ статистики в Харківській області, обсяг виробництва промислової продукції в регіоні стрімко скорочується. Зокрема, з початку року він скоротився на 17,6%.

Експерти неодноразово підкреслювали, що важке економічне стан регіону пов'язано з тим, що багато з 25-ти виробничих підприємств важкої промисловості Харківщини ледве тримаються на плаву, а то й зовсім знаходяться в стадії банкрутства або ліквідації.

На думку головного економіста DragonCapital Олени Бєлан, динаміка промислового виробництва та інших індикаторів реального сектора в червні вказує на те, що економіка України, ймовірно, досягла свого дна.

«За нашою оцінкою, падіння реального ВВП у першому півріччі 2015 склало 16,7% після зниження на 17,2% у першому кварталі 2015 року. Різке скорочення виробництва в Донецькій і Луганській областях в результаті військових дій і часткової окупації пояснює майже половину цього зниження, у той час як ВВП на решті території України впав, за нашими оцінками, на 10,2% », - говорить Белан.

Аналітики вважають, що економіка України може почати вихід з рецесії, яка тривала шість кварталів поспіль, за умови, що ситуація на сході значно не погіршиться.

Також читайте: