Коли зникнуть ганебні харківські траси (ФОТО, ВІДЕО)

5485
«ГХ» з'ясував, які дороги відремонтують в поточному році.


В службі автомобільних доріг в Харківській області повідомили, що цього року фахівці планують продовжити ремонт найганебніших доріг регіону. Зокрема, мова йде про траси «Чугуїв - Мілове» та «Харків - Охтирка».

«У минулому році на трасі «Чугуїв - Мілове» було відремонтовано 10 км дороги. При цьому, загальна її довжина становить 108 км, з них - близько 90% аварійні. Крім цього, за кредитні гроші плануємо відремонтувати дорогу на Суми, а також відновити розібраний шляхопровід біля селища Губарівка», - розповів «ГХ» перший заступник начальника Служби автомобільних доріг у Харківській області Сергій Пляка.

Дорога Чугуїв - Мілове. Відео - Ігор Піддубний

За його словами, в планах автодору провести ремонт доріг на Бермінводи і на Дніпропетровськ, а також дорожники продовжать літньо-ямковий ремонт.

За підрахунками фахівців, на ремонтні роботи автодоріг в поточному році необхідно 3,4 млрд гривень. Однак, в профільній службі сподіваються отримати з державного бюджету хоча б 1,5 млрд гривень.

Варто відзначити, що загальна протяжність автомобільних доріг регіону становить 9600 км, які після частих перепадів температур і великої кількості солі, яку висипали на дороги в зимовий період, зруйнувалися на 70-75%.

«Серед таких доріг, які не пережили зиму, Окружна дорога в районі П'ятихаток, також подібні проблеми є на трасі в сторону Безлюдівки, на мосту через Сіверський Донець в місті Ізюм», - зазначив Сергій Пляка.

Як пояснюють експерти, на даний момент на Окружній проводиться ямковий ремонт за допомогою литого асфальтобетону.

«Через вологість і калюжі на дорогах доводиться використовувати литий асфальтобетон, в його склад входить велика кількість бітуму, по консистенції він нагадує рідку сметану, тільки з температурою в 200 градусів. Для його транспортування на місце робіт використовується спеціальний термос, щоб підтримувати температуру. Такий транспорт у нас всього один, тому більше ніж 4-4,5 тонни (місткість авто) покласти ми не можемо в день», - розповів «ГХ» Сергій Пляка.

Тим часом, Європейський Союз збирається профінансувати створення геоінформаційної системи, яка буде містити повні відомості про дороги України.

«Мініпілотниі проекти «Карта ремонтів», «Стан дорожнього покриття», «Оперативна інформація про стан доріг» ви вже бачили, але це все робилося волонтерами і має дуже обмежені можливості. Потрібна серйозна система, і ось нарешті маємо шанс таку зробити», - повідомив директор дорожнього департаменту Мінінфраструктури Роман Хміль.

За його словами, гроші виділені в рамках міжнародної технічної допомоги міністерству. Проект знаходиться на стадії формування технічного завдання.

Також читайте: