Дніпропетровськ зникне з карти України

2726
Найближчим часом в Україні не буде ні Дніпропетровська, ні Дніпродзержинська, ні Кіровограда, ні Свердловська

Ухвалений Верховною Радою закон "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) режимів і заборони пропаганди їх символіки" передбачає перейменування цілої низки міст, сіл і селищ.

Згідно із законом до комуністичної символіки відносяться назви областей, районів, населених пунктів, районів у містах, міський топоніміки, назви підприємств та установ, в яких використані імена або псевдоніми осіб, які займали вищі державні чи партійні пости під час комуністичного режиму.

Під заборону потрапили комуністичні діячі, які обіймали посади, починаючи з голови райкому компартії і до вищих органів управління СРСР, УРСР, інших союзних і автономних союзних республік.

Парламентарії доручили обласним та районним держадміністраціям, органам місцевого самоврядування протягом 6 місяців після набуття чинності закону провести громадські слухання і подати пропозиції про перейменування населених пунктів, районів і областей, що містять в собі комуністичну символіку. Потім Верховна Рада з урахуванням цих пропозицій протягом трьох місяців ухвалює рішення про перейменування.

Серед обласних центрів України Дніпропетровськ і Кіровоград названі на честь вищих партійних діячів радянського режиму - Григорія Петровського і Сергій Кірова.

Фото: timenews.in.ua