Харківські ціни наблизилися до захмарних межам

3743
Ціни на продукти продовжують зростати.

За даними Державної служби статистики, за підсумками листопада рівень інфляції зріс на 2% по відношенню до попереднього місяця. При цьому, якщо порівнювати з цінами грудня 2014-го, то вартість товарів зросла на 42,3%, а в порівнянні з цінами листопада 2014-го - підвищення склало 46,6%.

Як пояснюють фахівці Держстату, на споживчому ринку у листопаді цього року ціни на продукти та безалкогольні напої зросли в середньому на 2,5%. Найбільше (на 10,9-18,6%) за місяць подорожчали овочі, яйця і цукор. Збільшення вартості молока і молочних продуктів, а також масла, сала і м'яса птиці склало від 1,8 до 5%.

Традиційно до Нового року продукти подорожчають ще на 5-15%. Точніше, великі мережі знову надійдуть хитро - завезуть недорогий товар в недостатній кількості.

«Зазвичай купую найдешевші яйця, так як в основному додаю їх в тісто, у фарш або салати. Але в переддень минулого року довелося купити найдорожчі - дешеві розмели ще за кілька днів до свята», - розповіла «ГХ» харків'янка Вероніка.

Фахівці відзначають, що до Нового року на 5-15% подорожчає алкоголь, фрукти та овочі. Можливо, невелике збільшення, на 3-5%, цін на м'ясо та м'ясну продукцію, яйця і цукерки.

Так, зараз десяток яєць коштує 24,60 гривень. Кілограм найдешевшого сиру - від 66 гривень. Баночка червоної ікри (80 грам) від 42 гривень. Вартість свинини наблизилася до позначки 100 грн / кг.

Червона риба обійдеться:

Форель - 615 гривень (філе); 234 гривень (тушка);

Лосось - 298,53 гривень (філе);

Тунець - 641,89 гривень (філе).

Вартість ігристого вина коливається від 49,91 гривень. А якщо говорити про цитрусових, то лимони продають за ціною від 35,95 грн/кг, мандарини - від 27,99 грн/кг, а апельсини можна знайти за ціною 22 грн/кг. Але це найбільша група ризику, за словами експертів, ціни на ці заморські фрукти ближче до Нового року можуть зрости на 30%.

Однозначно до Нового року варто чекати зростання цін на помідори й огірки. Зараз ці овочі можна купити за 30 грн/кг. Як відзначають фахівці, до Нового року ці овочі будуть коштувати, в середньому, на 10% дорожче.

Дорожче, ніж у минулому році в сталі і яблука - якщо торік кілограм цих популярних українських фруктів можна було купити за 8 гривень, то цього року ціна стартує від 12,99 грн/кг.

«Впевнене зростає вартість традиційних новорічних страв. Так, салат олів'є на сім'ю з чотирьох осіб потягне, залежно від інгредієнтів, не менше ніж на 115 гривень, інший популярний салат - оселедець під шубою обійдеться приблизно в цю ж суму. Торік собівартість цих блюд була на 20% менше», - розповіла «ГХ» кухар Алена.

За словами фахівців, цього року новорічний стіл у харків'ян буде досить скромним. Люди вже зараз замислюються про те, як скоротити святкові витрати.

«Святковий стіл швидше за все зведу до двох страв: до картоплі з тушонкою, олів'є і самої недорогий пляшці ігристого вина. Але навіть таке бюджетне святкування обійдеться родині з двох чоловік не менш ніж у 200 гривень. Тобто за один вечір доведеться викласти близько 15% мінімальної зарплати», - зітхає харків'янка Людмила.

У новому році на українців чекає нове подорожчання. Згідно з прогнозами експертів в період з січня по травень 2016 слід чекати чергового подорожчання хліба в країні.

«Однозначно, хліб подорожчає знову - у січні-травні, як мінімум, на 25%. І підвищень вартості хліба може бути два-три. До цього призведе динаміка зростання вартості всіх складових, ресурсів, необхідних для виробництва хліба. Так, до травня пшениця повинна піднятися в ціні, найменше на 30%. Відповідно, подорожчає борошно. Та й мінімальна заробітна плата вже періодично індексується, ростуть в ціні енергоносії і все інше», - розповідає президент Асоціації фермерів і землевласників України Іван Томич.

При цьому фахівці очікують підвищення цін на 5-10% на молочну продукцію через скорочення виробництва.

«Це сезонне подорожчання, тобто зазвичай у цей час закінчується сезон «великого» молока і починається період зменшення обсягу виробництва. Відповідно, чим менше виробництво, тим вище ціна на ринку. Зараз виросла закупівельна ціна, і це позначиться на кінцевому продукті. Зростання цін на готову продукцію складе від 5% до 10%. Значно не виросте, так як покупцям просто нічим платити», - підкреслила аналітик ринків м'яса і молока агентства «Украгроконсалтинг» Ольга Мозгова.

Також читайте: