Експерти пояснили, чому подорожчали продукти

2460

Вартість популярних продуктів харчування за останній рік суттєво зросла та продовжує підвищуватися.

Зокрема, лише за останні два тижні ціна вершкового масла підскочила на 7%, яловичини - на 6%.

Такі дані моніторингу озвучили в Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ). За їхньою інформацією, у лютому середня вартість упаковки вершкового масла вагою 200 г становить 54,46 грн.

"Така тенденція зумовлена ​​цілою низкою факторів: зменшення виробництва вершкового масла в Україні, зростання ціни на масло в Європейському Союзі (основний імпортер даного продукту в Україну), зростання в ціни сировини для вироблення масла (молока) та інших складових собівартості", - наголосили експерти. .

За даними УКАБ, з початком цього року стала зростати в ціні і яловичина - на початок лютого кілограм м'яса коштував близько 205 грн. Причини ті ж - зниження виробництва у країні і натомість зростання собівартості.

"В Україні продовжують зменшуватися обсяги виробництва яловичини, і за результатами 2021 року таке скорочення склало 10%. Зменшення пропозиції на ринку та зростання складових собівартості, яке спостерігається зараз практично за всіма статтями, неминуче призводить до зростання ціни", - пояснили аграрії.

Зазначимо, що у харківських магазинах за 200-грамову пачку вершкового масла 82% необхідно викласти від 47,98 до 67,45 грн. Кілограм яловичини можна купити за 196 грн, гуляш обійдеться трохи дешевше – 176 грн.

Також читайте: