Харківщина не відчула анонсованої Мінфіном економічний стабільності

2545
Економічний стан промислових підприємств Харківщини залишає бажати кращого.


Як і раніше практично простоює Харківський авіазавод. Тут працюють тільки деякі виробничі ділянки, а основна частина працівників перебуває у вимушеній відпустці. Скорочений робочий графік на підприємстві запровадили ще у лютому нинішнього року. Планувалося, що на повну потужність авіазавод запрацює з 1 липня, проте цього не сталося.

Керівництво підприємства озвучило нову дату, коли працівники ХАЗу почнуть працювати повним складом. За попередніми даними, це відбудеться лише в серпні.

За словами експертів, в занепаді перебувають чи не половина промислових підприємств Харківщини.

«У нас є 25 виробничих підприємств важкої промисловості, при цьому частина з них знаходиться в стадії банкрутства або ліквідації. Серед економічних трупів - ДП «Харківський електромеханічний завод», ДП «Харківський приладобудівний завод ім. Шевченка». У стадії ліквідації - ДП «Харківський радіозавод «Протон» та ДП «Харківський завод електроапаратури». Підприємства «Завод радіореле» і ДНВП «Комунар» поки тримаються на плаву за рахунок старих замовлень», - повідомило «ГХ» власне джерело.

За даними Держкомстату, за останній час продуктивність промисловості Харківщини зменшилася майже на 19%. Тільки за травень поточного року порівняно з квітнем обсяг виробництва впав на 9%. Індекс промислової продукції за п'ять місяців 2015 року з порівнянні з аналогічним періодом 2014-го склав 81,1%.

За цими показниками Харківська область знаходиться в рядах аутсайдерів серед регіонів України.

Те, що ситуація з підприємствами в регіоні склалася плачевна, підтверджує і віце-губернатор Харківщини Марк Беккер. За його словами, в цьому році багато великих заводів, такі як ХАЗ, ДП «ХМЗ «ФЕД», ДП «Укрспецвагон», ДП «Електроважмаш», істотно зменшили обсяги виробництва.

Серед причин замгубернатора називає відсутність промислових програм і держзамовлень, проблеми, пов'язані з ростом долара і втратою російського ринку, дорогі кредити і відсутність інвесторів.

Економісти, опитані одним з провідних фінансових видань Bloomberg, назвали економіку України найслабшою в світі. На думку експертів, Україну очікує найбільш сильний спад економіки - їй прогнозують падіння ВВП на 4%.

Крім того, за даними Держкомстату, інфляція за п'ять місяців 2015 склала 40,1%, а НБУ за підсумками року прогнозує інфляцію на рівні 45%.

Стрімко зростає і кількість безробітних. Як повідомили в Головному управлінні статистики Харківської області, число безробітних у регіоні за підсумками першого кварталу 2015 року склало 95,9 тис. осіб. А рівень зайнятості населення Харківщини зменшився до 57,8%.

Тим часом глава Міністерства фінансів України Наталія Яресько 1 липня заявила, що економіка країни повністю стабілізувалася.

Міністр фінансів також зазначила, що наступним кроком уряду має стати поліпшення бізнес-середовища для залучення в Україну інвестицій.

Фото: news-front.info

Також читайте: