Експерти з'ясували, хто буде заробляти більше всіх на Харківщині

2936
Кадровики розповіли, на кого піти вчитися, щоб не прогадати.

На думку експертів у сфері працевлаштування, за останні п'ять років зарплати помітно росли в трьох напрямках: IТ-індустрії, клієнтських послугах, також став більше цінуватися працю адміністраторів.

У перших двох випадках зростання зарплат пов'язують, насамперед, з курсом валют, до якого прив'язана оплата праці програмістів і закупівлі матеріалів у сфері послуг. Серед адміністраторів найбільше затребувані логісти, що пов'язано з підйомом попиту на послуги далекобійників.

Експерти зазначають: зараз технічні фахівці більше затребувані, ніж гуманітарії.

«Є робота для інженерів і технологів, потрібні розробники радіоелектроніки, зварювальники, слюсарі, меблевики, фахівці з обслуговування кавового і холодильного устаткування. Зате хіміки-технологи не потрібні. Але в теж час технарів активно наймають фармацевтичні компанії », - відзначають фахівці з підбору кадрів.

За даними рекрутингових компаній, в кінці 2014 році тільки 6% компаній індексували зарплати своїх співробітників адекватно курсу долара, а в 2015-му таких стало 9%. Також у цьому році, порівняно з минулим, на третину зросли зарплати для молодих фахівців. Зростання окладів відбувається там, де за молоді кадри йде конкуренція: оператори колл-центрів, продавці-консультанти, офіціанти.

«Люди нового покоління потрібні в АПК і фармацевтиці, а в телекомунікаціях незабаром будуть потрібні фахівці з 4G, хоча ми поки лише наздоганяємо світ, впроваджуючи 3G. А ось айтішників ринок року через три вже буде пересичений », - зазначає директор рекрутингової компанії Дмитро Толмачов.

Крім усього, на ринку праці дуже потрібні кваліфіковані робітники, які, часом, отримують навіть більшу зарплату, ніж ті, хто сидить в офісі. Завжди будуть затребувані спеціальності, пов'язані з харчовою промисловістю, охорони здоров'я та фармацевтики. Потрібні продажники, маркетологи і піарники. А ось для бухгалтерів, фінансистів і юристів пропозицій мало, тут спостерігається явне перенасичення ринку.

Тим часом, на сьогодні в Харкові самі «козирні» зарплати отримують програмісти та веб-розробники. Найменше цінуються касири, фармацевти, провізори та офіс-менеджери. А бармени та офіціанти отримують найвищу зарплату у країні.

Також читайте: