Долар до кінця року знову підскочить

2400
Фінансисти назвали курс долара на найближчі два роки.

 

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України спрогнозувало середній курс національної валюти. Так, курс гривні в нинішньому році буде триматися в середньому на рівні 23,65 гривень за долар, а в 2016-му - 25,37 гривень/долар.

Згідно з прогнозом Мінекономрозвитку, протягом 2015 року долар може коливатися від 21,15 грн/дол. до 24 гривень за долар до кінця року.

Понять и простить, или Долги отдают только трусы

На думку фінансистів, в осяжному майбутньому зміцнення гривні очікувати не доводиться. При найбільш оптимістичному сценарії курс гривні до долара залишиться на рівні, який ми спостерігаємо зараз. На ситуацію з доларом впливають як мінімум три важливі фактори: негативне зовнішньоторговельне сальдо України (купуємо імпортних товарів набагато більше, ніж продаємо на експорт), падіння внутрішнього роздрібного товарообігу і дефіцит фінансів, а також тиск з боку зовнішніх кредиторів. Фінансисти кажуть, що 10-20 млрд. доларів Україна щорічно платить тільки за зовнішніми зобов'язаннями. А ті кредити, які беруться зараз, лише погіршують ситуацію.

«Для того, щоб зміцнилася національна валюта, мають бути відповідні умови. Наприклад, потрібно почати експортувати більше товару, ніж завозити в країну з-за кордону. Для цього економіка країни повинна різко піти вгору. Але зараз цього не варто очікувати. Тому поки що я не бачу передумов до падіння курсу долара. Якщо він і буде коливатися, то тільки в бік зростання», - пояснив «ГХ» економіст Сергій Авершин.

Налоговые каникулы Сонечки Мармеладовой

Також читайте: