Зруйнована і пограбована рашистами радіоастрономічна обсерваторія під Харковом. Що змінилося за рік після деокупації (відео)

1195
"GX" продовжує стежити за ситуацією навколо Радіоастрономічної обсерваторії ім. Семена Брауде, яка належить Радіоастрономічному інституту НАН України. Вона розташована у селі Волохів Яр Чугуївського району Харківщини

З перших днів великого російського вторгнення і аж до вересня 2022-го унікальні телескопи обсерваторії - УТР-2 та ГУРТ - перебували в зоні окупації. Більш як шість місяців пекла і варварства.

Як розповідав науковий співробітник Радіоастрономічного інституту НАН України Михайло Сидорчук, рашисти на території обсерваторії влаштували вогневу позицію і розікрали геть усе. Відступаючи, прихопили все, що могли винести – від посуду до автівок та комп’ютерів, які обробляли радіохвилі з космосу. 

Радіоастрономічна обсерваторія ім. С. Брауде. Жовтень 2023

Минуло більше року відтоді, як ЗСУ вигнали агресора з території. Але, на жаль, тут  мало що змінилося - руїни на місці центральної будівлі, господарських приміщень і  пошкоджені диполі антенної системи телескопів.  Їх, звісно, можна відновити, але проблема в тому, що 40 гектарів під телескопами досі не перевірені саперами.

Радіоастрономічна обсерваторія ім. С. Брауде. Жовтень 2023

Лише під’їзні дроги та головні стежки безпечні, - розповідають працівники обсерваторії, які повернулися до роботи. Міни та нерозірвані снаряди, ймовірність детонації яких досить велика, – головна причина того, що досі обсерваторія не заживлена до централізованого електрозабезпечення. А без електрики на станції нічого робити.

Радіоастрономічна обсерваторія ім. С. Брауде. Жовтень 2023

Наприкінці літа за кошти Академії тут установили панелі сонячних батарей, але їхньої потужності замало. Вистачає лише на найнеобхідніше - в основному на господарчі потреби. Тим паче, що восени-зимою, коли сонячний день короткий, електростанція не така ефективна.  

"На цьому об’єкті у нас працює тільки сонячна батарея. Більше електроенергії у нас тут немає – все побито, повністю розтрощено: усі трансформатори побиті, усі кабелі порубані. Вони навмисне робили це. Рубильники розбиті. Все розбито", - розповідає електромонтер радіоастрономічної обсерваторії Микола Гончаров, який разом з іншими технічними правниками зараз працюють на станції.

"Мають спершу сапери розмінувати, а потім уже приїде РЕС", - додає Гончаров.

Радіоастрономічна обсерваторія ім. Семена Брауде. Жовтень 2023

Втім, сонячна електростанція - це вже перший крок до відбудови телескопів і відновлення наукових досліджень космосу. Завдяки їй, наприкінці вересня співробітники інституту відновили антенну систему першої секції радіотелескопа ГУРТ  (Гігантський український радіотелескоп нового покоління), який довгі роки зводився на заміну УТР-2 (Український Т-подібний радіотелескоп другої модифікації) - найбільшого і найстарішого у світі радіотелескопу декаметрових, тобто коротких, хвиль. А вже у другій декаді жовтня учені провели перші спостереження. На черзі -  відновлення наступних секцій ГУРТу. 

Попри непросту ситуацію, учені Харківського радіоастрономічного інституту планують приєднатися до величезного радіотелескопа LOFAR, станції якого базуються у різних країнах Європи. Інститут уже подав заявку на фінансування за міжнародною програмою "Горизонт Європа".

Раніше  "GX" розповідав, як курки допомагали рятувати від окупантів майно унікальної радіоастрономічної обсерваторії під Харковом

 

Марія Купрієнко

 

Читайте також: