Гроші за «комуналку» жителів Салтівки залишилися у збанкрутілому Мегабанку. Які шанси повернути кошти

2223
Більше півроку пройшло з того часу, як Нацбанк України визнав харківський «Мегабанк» неплатоспроможним. П'ятий місць триває процедура ліквідації цієї фінустанови.

За цей час клієнтам банку - фізособам виплачено майже 90% від загальної суми гарантованого державою відшкодування - понад 3,6 млрд грн з 4,1 млрд грн (станом 1 листопада 2022 року)Таку інформацію надав «GX» Фонд гарантування вкладів фізичним особам (ФГВФО) .

Як підкреслили у Фонді, відповідно до чинного законодавства на період дії воєнного стану та упродовж трьох місяців після його скасування фізособам відшкодовують усі суми за вкладами в банку та відсотки, нараховані на кінець дня 2 червня 2022 року. Причому вклади в іноземній валюті відшкодовуються у гривні за курсом НБУ також на кінець 2 червня 2022 року.

«Виплати гарантованого відшкодування тривають, і вкладники можуть звертатися за отриманням своїх коштів до будь-якого банку-агента Фонду», - зазначили в ФГВФО.

Однак у юридичних осіб ситуація з поверненням коштів менш прогнозована. На відміну від фізосіб, держава не гарантує їм компенсацію вкладів. Шанси отримати кошти напряму залежать від якості активів.

Відповідно до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» кредиторам-юридичним особам виплачують кошти, отримані під час ліквідаційної процедури та продажу майна банку, в порядку черговості. Вони - сьомі у черзі, після того, як виплатять, гроші фізособам, ФОПам, Нацбанку.  Але, якщо коштів від продажу майна буде недостатньо, їхні вимоги вважатимуться погашеними - тобто гроші можуть взагалі не повернути.

Серед таких клієнтів-юросіб «Мегабанку», які стоять у сьомій черзі, -  харківський житловий кооператив ОЖБК «Рекорд». Він  обслуговує 13 багатоквартирних будинків. Усі вони, за виключенням одного, розташовані на Салтівці - у 531 мікрорайоні.

Як розповіла бухгалтер кооперативу Юлія, на рахунку у збанкрутілому банку залишилося близько 200 тис. грн. Сума не з шістьма нулями, але для кооперативу нині кожна копійка надзвичайно важлива: треба ремонтувати та утримувати будинки, що постраждали від війни.

ОК «ОЖБК «Рекорд» (Салтівка)

«Практично усі наші будинки потрапили під обстріли. У нас багато квартир, які вигоріли: в одному під’їзді – 4, в іншому - 2. Вибиті вікна, відірвані балкони. Порвані труби, навіть у підвалах. Пошкоджені дахи. Усе це ми відновлюємо за свій рахунок. Місто надало нам OSB-плити, щоб закрити вікна, але не в повному обсязі. У нас ще чимало не закритих вікон. Опалення запустили, але є під'їзди, які без тепла», – розповіла «GX» Юлія.

ОК «ОЖБК «Рекорд» (Салтівка)

За її словами, за час війни кооператив накопичив борги перед комунальними підприємствами, зокрема, за послуги з вивезення сміття (30 000 грн), за користування ліфтами (100 000 грн), за електроенергію. Останнє - найбільш болюча стаття витрат, бо за невчасну плату за світло енергетики нараховують пеню. 

«Нам, на відміну від жителів комунальних, приватних будинків, потрібно не просто вчасно сплачувати за електроенергію, а й платити Харківобленрего за місяць наперед. Інакше – пеня, навіть у воєнний час. Ми недавно заплатили 5 000 грн нарахованої пені. Тому стараємся у першу чергу заплатити за електроенергію. Зараз щомісяця, враховуючи жорстку економію, набігає за світло 12-15 тисяч грн. Тому 200 тис. для нас дуже суттєві кошти», - каже Юлія.

Але коли їх повернуть і чи повернуть взагалі – питання, на яке відповіді вони не знають. 

"Ми нічим не торгуємо, не отримуємо прибутку. Ми як зв'язуюча ланка між фізособами-споживачами та постачальниками комунальних послуг. Але як і всі чекаємо, коли дійде черга, і переживаємо, чи вистачить нам грошей", - додала бухгалтер житлового кооперативу.

ОК «ОЖБК «Рекорд» (Салтівка)

Як пояснили у ФГВФО, ні Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», ні інші нормативні документи Фонду не передбачають якихось переваг між кредиторами неплатоспроможних банків в залежності від виду їх діяльності. Кошти будуть повертати відповідно до затвердженого 6 жовтня 2022 року реєстру акцептованих вимог кредиторів «Мегабанку» за рахунок коштів, одержаних у результаті ліквідації та реалізації його майна (активів).

Тому ОЖБК «Рекорд», який довірив банку гроші фізичних осіб, сплачені за комірне, на рівні з іншими організаціями чекає, коли повернуть усі кошти кредиторам попередніх шести черг і оголосять виплати сьомій черзі.

"Наразі Банк акумулює кошти, необхідні для початку розрахунку із кредиторами. Актуальну інформацію щодо початку здійснення виплат кредиторам кожної окремої черги, кредитори Банку зможуть отримувати на офіційному веб-сайті Фонду в мережі Інтернет", - зазначили у ФГВФО.

 У Фонді також заявили, що загальна сума, на яку претендують кредитори «Мегабанку», становить понад 8 млрд грн, з яких 1,8 млрд грн – це вимоги юридичних осіб, не пов’язаних з банком (7 черга).

При цьому рівень розрахунку із кредиторами банку напряму залежить від платіжної дисципліни позичальників, які мають виконувати свої зобов’язання перед банком навіть за умови, коли його визнано неплатоспроможним.

«На жаль, попри те, що загальний обсяг кредитного портфелю Банку сягає 9 млрд грн (із них майже 8 млрд грн - це кредити, видані юридичним особам), рівень обслуговування договорів є вкрай низьким. Переважна більшість позичальників припинили виконувати свої зобов’язання перед Банком ще до визнання його неплатоспроможним і не поновили свою платіжну дисципліну після початку виведення Банку з ринку, попри пропозиції Фонду щодо реструктуризації боргів та зниження відсоткових ставок», - кажуть у ФГВФО.

За його даними, на 1 листопада 2022 року загальна сума надходжень до АТ «Мегабанк» не перевищила і 51 млн грн: 0,4 млн грн надійшли від оренди майна банку та 50,3 млн грн – від погашення кредитів.

В той же час клієнти збанкрутілого банку сподіваються на надходження від реалізації активів «Мегабанку», адже їх продаж стартував нещодавно - з другої половини листопада 2022 року. Зокрема, через "Прозорро" виставлено на продаж  нерухомість банку, що знаходиться  у Львові, на Київщині та в інших регіонах України.

«Інформація про усі виставлені на продаж активи є публічною, аукціони відбуваються у режимі онлайн, і участь в них можуть взяти усі зацікавлені інвестори, крім рф та пов’язаних із державою-агресором осіб»,- зазначили у Фонді і пояснили, що у разі, якщо на момент початку розрахунку із кредиторами певної черги коштів, одержаних від продажу майна (активів), буде недостатньо для повного задоволення всіх вимог цієї черги, виплачувати будуть пропорційно до суми вимог кожного кредитора.

Фото: GX

Нагадаємо, 21 липня 2022 року НБУ заявив про ліквідацію харківського "Мегабанку" .

21 червня 2022 року фізичним особам-клієнтам «Мегабанку»-банкрута ФГВФО почав виплачувати кошти. Куди звертатися, якщо відмовляють у виплатах – читайте тут.

2 червня 2022 року НБУ визнав «Мегабанк» неплатоспроможним, і ФГВФО з 3 червня запровадив тимчасову адміністрацію.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/gx_net_ua

 

Галина Половик

 

 

Читайте також: