Збірна України пробилася на Євро

1982
Національна футбольна збірна подолала раунд плей-офф кваліфікації континентального чемпіонату.

До цього п'ять раз у своїй історії "синьо-жовті", поступаючись в плей-офф "відбору", зупинялися в кроці від попадання у фінальну частину великого турніру - чемпіонату світу або ж Європи. У 1999 році дорогу українцям у фінальний етап Євро-2000, який проходив у Бельгії та Нідерландах, перегородила збірна Словенії. У цьому році збірна України отримала можливість повернути боржок словенцям і зняти з себе прокляття стикових зустрічей.

Учасником плей-офф команда Михайла Фоменка стала, посівши третє місце в групі С основного етапу кваліфікації. У десяти проведених поєдинках українці набрали 19 очок, здобувши шість перемог при одній нічиїй і трьох поразках. Випередили наших футболістів збірні Іспанії (27 очок) і Словаччини (22 пункти), які напряму кваліфікувалися у фінальну частину Євро-2016.

У матчах кваліфікації українці пропустили лише чотири м'ячі, але все одно поступилися другий рядок Словаччини, якій програли у Києві (0:1) в стартовому поєдинку. Перемоги над Білоруссю, Македонією і Люксембургом помітно поправили справи команди Фоменко, але дві поразки від Іспанії і всього лише нічия у Словаччині (0:0) не дозволили їй заробити пряму путівку до Франції.

Перша гра стикового раунду з командою Словенії відбулася в минулу суботу, 14 листопада, у Львові. Голи Андрія Ярмоленка і Євгена Селезньова принесли українцям комфортну перемогу з рахунком 2:0. Проте вже в дебюті матчу, який у вівторок, 17-го числа, прийняв 13-тисячний стадіон "Людські врт" в Маріборі, з переважування "синьо-жовтих" було завдано разючий удар - захисник словенців Цесар відкрив рахунок і вивів свою збірну вперед  1:0.

На хвилі успіху господарі надалі робили все можливе, щоб засмутити команду України ще й зрівняти загальний рахунок у протистоянні. До честі українців, вони не здригнулися, а вже в компенсований час провели разючу контратаку, яку точним ударом завершив Андрій Ярмоленко. Нічия - 1: 1, що стала для команди України схожа на перемогу.

При жеребкуванні фінального турніру Євро-2016, яка буде проведена 12 грудня в Парижі, "синьо-жовті" знаходитимуться у другому кошику разом з командами Італії, Росії, Швейцарії, Австрії та Хорватії. Всього у фінальній частині французького Євро-2016 зіграє 24 команди. Старт вона візьме 10 червня майбутнього року матчем на паризькому стадіоні "Стад де Франс". Фінальна гра запланована на 10 липня.

Також читайте: