Збірна ТОП-подій 2015-го футбольного року

2866
"ГХ" - про знакові івентах минає в українському та харківський футбол.

У суботу, 12 грудня, в Парижі відбудеться жеребкування фінального турніру футбольного Євро-2016. Вона назве суперників збірної України по груповому етапу зльоту найсильніших національних дружин Старого світу. А в понеділок, 14-го числа, у Швейцарії Європейський футбольний союз проведе розсіювання команд у плей-офф розіграшів Ліги чемпіонів і Ліги Європи. У ній своїх візаві отримають київське "Динамо" і донецький "Шахтар", які продовжують виступи у клубних євротурнірах. Два цих події остаточно підведуть риску під +2015 роком в житті вітчизняного футболу.

З цієї нагоди "ГХ" згадав 11 ключових подій, що мали місце в нашому - українському та харківському - футболі.

Чемпіонство київського "Динамо"

Столичні динамівці в червні 2015 зробили те, що не вдавалося жодній команді в чемпіонаті України ось уже п'ять років. Вони перервали гегемонію донецького "Шахтаря", який починаючи з сезону 2009/2010 рр. незмінно вигравав золоті медалі. Цікаво, що "Динамо" зійшло на вершину після того, як роком раніше зовсім виявилося поза призової трійки. Нагадаємо, туди вони пропустили вперед себе "Шахтар", дніпропетровський "Дніпро" і "Металіст".

Прорив "Динамо" в весну-2016

На правах найсильнішого клубу країни команда Сергія Реброва свої виступи в європейської Ліги чемпіонів почала з групового етапу. У компанії з лондонським "Челсі", португальським "Порту" та ізраїльським "Маккабі" з Тель-Авіва динамівці зуміли фінішувати на другій позиції і завоювати путівку в плей-офф. Так далеко в цьому турнірі "Динамо" не забиралося аж 16 років. Чи жарт! Коли це було востаннє, то нинішній лідер киян Андрій Ярмоленко ходив тільки в третій клас, боксер-супертяж, а нині мер Києва Віталій Кличко завоював свій перший чемпіонський пояс, а середня зарплата в Україні становила 178 гривень.

Французька мета збірної Михайла Фоменка

Національна команда України за підсумками 2015 зробила те, чого від неї чекала багатомільйонна армія любителів футболу країни. Підопічні Михайла Фоменка, зайнявши лише третє місце у своїй групі кваліфікації Євро-2016, успішно впоралися зі збірною Словенії в поєдинках плей-офф. 2: 0 у Львові та 1: 1 в Любляні відкрили перед українцями двері до Франції, де влітку майбутнього року буде визначений новий футбольний чемпіон Європи.


Європейський фінал "Дніпра"

Дніпропетровська команда екс-наставника "Металіста" Мирона Маркевича несподівано для всієї футбольної Європи змогла дійти до вирішального матчу в Лізі Європи сезону 2014/2015 рр. Попри те, що всі свої домашні матчі в турнірі "Дніпро" проводив не в рідному Дніпропетровську, а в Києві, він зумів в плей-офф турніру почергово зломити опір грецького "Олімпіакоса", "Аякса" з Голландії, бельгійського "Брюгге" та італійського "Наполі". Дніпропетровська коса лише у фіналі Ліги Європи найшла на камінь в особі іспанської "Севільї" - 2: 3.


Провал "Дніпра"

На правах чинного фіналіста турніру в поточній Лізі Європи "Дніпро" зобов'язаний був підтвердити свій статус. На жаль! У своєму квартеті групової стадії турніру підопічні Мирона Маркевича зайняли тільки третє місце - позаду італійського "Лаціо" і французького "Сент-Етьєна", які пробилися в плей-офф, і попереду норвезького "Русенборга". Як наслідок, свою нинішню еврокомпанію дніпряни завершили досить-таки безславно.

Національне двовладдя

Втративши титулу найсильнішої команди країни, "Шахтар" в нинішньому чемпіонаті української Прем'єр-ліги за справу взявся більш ніж серйозно. Спочатку тон в сезоні задавали новоспечені чемпіони з "Динамо". Але 16 жовтня в гостьовому поєдинку 11-го туру "гірники" розгромили киян на поле "Олімпійського" - 3: 0. З тієї пори в таблиці чемпіонату спостерігається двовладдя. Не можна виключити того, що багато чого в "золотій гонці" вирішиться в 24-му турі (базовий день - 30 квітень 2016 року), коли "Шахтар" і "Динамо" знову зійдуться тет-а-тет.

Гольовий апетит "гірника" Тейшейри

Донецький "Шахтар" пережив непростий рік. Мало того, що команда втратила звання чемпіона країни, потім залишилася без таких ключових своїх гравців як Дуглас Коста, Луїс Адріано і Ілсіньо, так ще під завісу +2015-го вона не змогла успішно подолати груповий етап в Лізі чемпіонів і тепер виступатиме в плей- офф Ліги Європи.


Єдиною втіхою стала результативність бразильця Алекса Тейшейри в літньо-осінній частині сезону. У 26-ти матчах у всіх турнірах він забив 26 м'ячів. Ще більш вражаючі у нього показники в чемпіонаті країни: 15 ігор і 22 (!!!) голи. Найближчого конкурента в гонці бомбардирів - Селезньова з "Дніпра" - він випереджає вже на 12 точних ударів. Так багато в українській "еліті" ще ніхто в історії не забивав.

Договірні проблеми

У 2015-му році вперше за багато років в Україні прямо і відкрито заговорили про матчі, яким присвоїли статус "відбулися із вчиненням дій з маніпулювання результатом".

Контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу України ще за підсумками попереднього сезону визнав такими одну гру в Першій лізі і два поєдинки у першості країни серед команд U-19. За осені така ж доля спіткала ще два матчі минулого сезону у Першій лізі за участю МФК "Миколаїв".

Але головні відкриття і викриття послідували у вже згаданому турнірі серед 19-річних. Луганська "Зоря" після власного внутрішньоклубні розслідування відрахувала відразу 11 гравців свого юнацького складу, які грали матчі з фіксованим результатом. Аналогічна робота, судячи з усього, все ще ведеться в "Металісті". Як зізнався директор клубу зі спортивної роботи Олександр Бойцан, у служби безпеки "Металіста" є відомості про те, що харківські команди U-19 і U-21 грали "в ігри з результатом, який заздалегідь обумовлений в букмекерських конторах".

Варто згадати і про те, що в Комітеті з етики та чесної гри ФФУ під "прицілом" знаходиться ряд матчів у Прем'єр-лізі, в яких нібито була нечесна боротьба. Одна з таких ігор - зустріч 16-го туру, в якій "Волинь" вдома позбиткуєшся над запорізьким "Металургом" з рахунком 9: 1.

Піке "Металіста"

Вже попередній -2014-й - рік не був вдалим в житті харківського клубу, який ще два роки з невеликим тому вів боротьбу за те, щоб грати в груповому турнірі Ліги чемпіонів. Але в 2015-му у "Металіста" все остаточно перевернулося з ніг на голову. Наприкінці лютого ключові гравці команди оголосили бойкот через невиконання клубом контрактних зобов'язань. Грати без грошей вони не хотіли. Тодішній головний тренер харків'ян Ігор Рахаєв взявся за створення нового ігрового ансамблю, який він зумів привести лише до шостого підсумкового місця в чемпіонаті-2014/2015. За такі "досягнення" наставника з клубу попросили. І це всупереч чинним контрактом.


Влітку "Металіст" очолив Олександр Севідов, і за прикладом Рахаева також взявся за будівництво нової команди. Першу частину чемпіонату вона завершила на 11-му місці, але вже не було великим секретом те, що грала вона на абсолютно добровільних засадах - побіжний президент клубу Курченко, по суті, кинув весь клуб і команду напризволяще.

Мета "Геліоса"

На тлі стрімкого падіння показників "Металіста" в чемпіонаті УПЛ в першості Першої ліги про себе все голосніше і голосніше прагне заявити "Геліос". Влітку на першу частину сезону президент "сонячних" харків'ян Олександр Гельштейн поставив перед командою завдання - бути в трійці. Фінішували ж підопічні Сергія Сізіхіна на 3-5 позиції. З цієї висоти керівництво "Геліоса" вже намітило перед колективом нову мету - домогтися підвищення в класі за підсумками сезону-2015/2 016.
"Нашим футболістам ця задача, я думаю, під силу. Тренерському штабу вона теж під силу. Якщо ми зможемо продуктивно попрацювати над тими помилками, які ми побачили восени, то зможемо домогтися успіху. Принаймні, боротьбу ми вестимемо до останнього", - зізнався у відповідь на бажання президента клубу головний тренер "сонячних" Сергій Сізіхін.

Також читайте: