«Металіст» без грошей і перемог, а також льодове ристалище

2463
«ГХ» - про найцікавіше з життя харківських спортсменів за минулий уїк-енд.

Коли грошей немає, то перемог - теж

Харківський футбольний клуб «Металіст» продовжує своє занурення в турнірній таблиці чемпіонату України серед клубів Прем'єр-ліги. У 9-му турі підопічні Олександра Севідова приймали на своєму полі колись принципового візаві - «Дніпро» з Дніпропетровська. Зустріч була примітна відразу з кількох причин. По-перше, дніпропетровців у Харків привіз екс-наставник «Металіста» Мирон Маркевич, а по-друге, на харківський газон вперше після відходу з команди ступили два знакові гравця в новітній історії «Металіста» - Папа Гуйє і Едмар.

Епізодами і моментами «металісти» порадували рівнем своєї гри. Чи то тому, що футболісти «Дніпра» більше думали про матч в Лізі Європи з норвезьким «Русенборгом», який відбудеться у четвер, чи то господарі справді починають знаходити ігрову злагодженість. Втім, як би там не було, матч завершився для «жовто-синіх» сумно - «Дніпро» виграв 2:1. Тим самим, харків'яни залишилися без перемоги вже в дев'ятій грі поспіль з урахуванням зустрічей в чемпіонаті і Кубку країни. Як наслідок, «Металіст», маючи 8 очок, у таблиці чемпіонату значиться на 11-й позиції.

«Дніпро» більше контролював м'яч, ми ж більше контратакували, - поділився враженнями після поєдинку захисник харків'ян Олександр Нойок. - Мали свої моменти, могли зіграти ще краще, але «Дніпро» виграв. Вітаю їх з перемогою. Нам трохи не вдалося. Будемо намагатися виправити помилки. Після матчу Олександр Севідов сказав нам, що з таким характером можна далі прогресувати. Шкода тільки, що не реалізували свої моменти».

«Яка ситуація в команді? Ви ж розумієте, дуже важка. Ми не отримуємо грошей. Тим не менш, атмосфера нормальна. А як далі буде - подивимося», - підсумував Нойок.

«Геліос» - лідер, але поки тіньовий

У Першій лізі футбольної першості України харківський «Геліос», як уже повідомляв «ГХ», залишився без календарного поєдинку. Тернопільська «Нива», пославшись на фінансові труднощі, вирішила в Першу столицю не їхати. Кажуть, тернополяни ухвалили таке рішення не стільки через якісь проблем, а зважаючи на марність з турнірної точки зору далекого для себе вояжу на схід країни. Мовляв, у Харкові «Геліос» їх однозначно обіграв би.

Залишившись без можливості довести свою перевагу на полі, «сонячні» тепер будуть чекати трьох переможних пунктів з кабінету Контрольно-дисциплінарного комітету Федерації футболу країни. Якщо всі процедурні норми будуть дотримані в строк, то таке рішення з'явиться лише наступного тижня. Поки ж «Геліос» з 17-ма набраними очками посідає четверту позицію в таблиці. Але варто команді додати три бали за перемогу над «Нивою», як виявиться, що «сонячні» є лідерами Першої ліги. Нехай ще не одноосібними (у «Динамо-2» в активі 20 очок), зате безперечним, згідно з хорошими додатковими показниками.

Розгром і блокбастер

На почин нового чемпіонату України з хокею відбулося двоматчеве протистояння харків'ян з «Витязя» і «Юності». Господарями майданчика виступали «витязі», керовані Віталієм Литвиненком.

У першій грі тінейджери «Юності» виглядали непереконливо, якщо не сказати - приречено. Пропустивши першу шайбу в першій же зміні, вони програли стартовий період з рахунком 0:2, а після другого програвали 1:5. Третя 20-хвилинка лише погіршила становище справ у хлопців Валерія Пляшешніка. У підсумку, «Витязь» здобув розгромну перемогу - 9: 1. Янченко оформив дубль, по голу провели Сальников, Большаков, Максименко, Ісаєнко, Панасенко, Матвієнко і Алексанян-Петрович. Шайбу престижу у складі «Юності» закинув Колядинський. Могла молодь забити і другий гол у матчі, але в середині другого періоду Хіценко не використав штрафний кидок.

Повторна гра команд добу потому почалася з гола «Юності» (відзначився Одноворченко). Гравці «Витязя» відповіли на нього влучними кидками Сальникова, Панасенко та Максименко. 3: 1 - здавалося б, інтрига померла. Ан-ні. Другий період залишився за «Юністю». Голи Руденко і все того ж Одноворченко до другого перерви в грі зробили рахунок нічийним, а третій точний кидок в поєдинку Одноворченко в дебюті третьої 20-хвилинки дав надії на народження сенсації - 3: 4. Не вийшло. У заключні 11 хвилин гри «витязі» п'ять разів вразили ворота суперника і здобули повторну перемогу - 8:4.

Ельянов в кроці від фіналу

У Баку в розіграші Кубка світу з шахів настала пора вирішальних баталій. Вже відома четвірка кращих гравців турніру, в їх числі - харків'янин Павло Ельянов. У протистоянні за місце у фіналі він бореться з екс-українським гросмейстером Сергієм Карякіним.

Першу партію матчу з 25-річним Карякіним, який народився в Сімферополі, а в 2003 році потрапив до Книги рекордів Гіннеса, як наймолодший в історії гросмейстер (на той момент йому було 12 років і 211 днів), Ельянов грав білими фігурами. Домогтися завдяки цьому очкового переваги, харків'янину не вдалося - зустріч завершилася внічию.

Таким чином, у другій партії Павлу Ельянову доведеться боротися з білими фігурами Карякіна. Цікаво, що в нинішньому розіграші Кубка світу росіянин провів десять партій білими: в шести з них він переміг, чотири рази вони завершилися внічию.

Також читайте: