В Європу без віз. Від обіцянок до обіцянок

2462
Введення безвізового режиму з країнами Європейського союзу знову відкладається.

Днями в Одесі міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив про терміни отримання безвізового режиму з ЄС.

«Україна має всі можливості закінчити реформи до кінця року, а вже в наступному - отримати безвізовий режим», - пояснив Клімкін.

А из нашего окна башня Эйфеля видна. Сказ о том, как два Петра окна в Европу рубили

За словами глави МЗС, сьогодні розписаний покроковий план і призначені відповідальні за впровадження необхідних реформ.

Про скасування віз до Європи говорили багато українських чиновників. Ще в 2005 році, коли екс-президент Віктор Ющенко скасував візи для поїздок в Україну жителям ЄС, політики обіцяли, що громадяни нашої країни теж зможуть вільно перетинати кордон з Євросоюзом. З того часу для кожної нової влади стало вже доброю традицією обіцяти українцям можливість вільного відвідування Європи.

Візовий режим збиралися скасовувати напередодні Євро-2012, проте далі розмов справа так і не пішла.

Фактично весь Майдан пройшов під гаслом «Безвізовий режим з ЄС не за горами, потрібно тільки поміняти владу і підписати Угоду про асоціацію». Однак владу поміняли, угоду підписали, але безвізового режиму як не було, так і немає.

Вже в 2014 році в своїй інавгураційній промові президент України Петро Порошенко пообіцяв, що безвізовий режим з ЄС стане можливим з 1 січня 2015-го.

Після цього глава держави називав різні дати, коли Євросоюз розкриє двері для українців, щоразу зрушуючи на календарі на більш невизначений термін.

У травні, якраз напередодні річниці перемоги Порошенко на позачергових президентських виборах, відбувся саміт Євросоюзу в Ризі. Перед зустріччю з єврочиновниками глава держави назвав нову дату введення безвізового режиму - 1 січня 2016 року.

Однак мріям гаранта знову не судилося втілитися в життя. В ході саміту європейські політики і чиновники чітко дали зрозуміти, що ні про яке скасування віз не йдеться. Більше того - за підсумками Ризького саміту політики і чиновники ЄС відмовилися фіксувати в підсумкових документах можливу дату введення безвізового режиму.

До речі, в 2015 році українців не тільки не звільнили від обов'язку отримувати візи, але й зробили більш жорсткими правила їх видачі. Тепер для отримання візи необхідно надати додаткові довідки, зокрема, документи, що підтверджують бронювання готелю на певний термін, і виписку банківського рахунку. А з 23 червня необхідно для отримання візи проходити і процедуру дактилоскопії.

Говорили про можливе скасування віз з ЄС і багато європейських політиків. Так, у 2014 році обіцяв безвізовий режим глава представництва Єврокомісії в Україні Ян Томбінський. Говорив про це і голова Європейської ради Дональд Туск. А днями пообіцяв посприяти введенню ЄС безвізового режиму для українців президент Європейського парламенту Мартін Шульц.

«Я вже обіцяв і хочу зараз ще раз повторити свою обіцянку: я зроблю все можливе для того, щоб прискорити процес переговорів щодо безвізового режиму» - сказав Шульц.

Однак складається враження, що жадана Європа стає від України все далі. Враховуючи темпи падіння української економіки, і як результат - стрімкое зубожіння населення, схоже, поїздки до Європи незабаром стануть для переважної більшості наших співгромадян не просто розкішшю, а абсолютно нездійсненним бажанням.

Не варто забувати і про війну на Донбасі. Навряд чи хтось із європейських політиків вирішиться підтримати скасування віз для держави, в якій повним ходом йдуть бойові дії.

ЄС готовий допомагати грошима, ніж широко розкрити свої двері для потенційних сотень тисяч біженців і гастарбайтерів з України. Та й кому з європейців потрібна під боком злиденна країна? Схоже, що по дорозі до Європи уряд України озброївся поламаним компасом, в результаті чого ми всі дружно йдемо в абсолютно протилежному напрямі - у бік Африки.

Також читайте: