Законом про децентралізацію займеться суд

2867
Нардепи розглянули в першому читанні проект закону 2217а про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.


Документ направлений на розгляд до Конституційного суду.

За відповідне рішення проголосували 288 народних обранців.

Проект закону про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади з позначкою «доопрацьований» був опублікований на сайті Верховної Ради України 15 липня.

Головною відмінністю доопрацьованого законопроекту від першої редакції, зареєстрованого в парламенті 1 липня, є положення про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом.

Якщо в першій редакції це положення було закріплене в перехідних положеннях самого законопроекту, то в редакції від 15 липня пропонується закріпити цю норму в розділі XV перехідних положень самої Конституції.

Як заявив Президент України Петро Порошенко, проект змін до Конституції допускає специфічний порядок здійснення місцевого самоврядування, а не особливий статус.

«У тексті змін до Конституції немає жодного слова про, як написали сьогодні деякі ЗМІ,« особливий статус Донбасу», - зазначив Порошенко.

«У проекті немає ніякого натяку на федералізацію. Україна була, якщо і буде унітарною державою. І проект Конституції не передбачає, і не може передбачати ніякого особливого статусу Донбасу, там його просто немає », - зазначив Президент.

За словами глави держави, в проекті закону допускається можливість «специфічного порядку місцевого самоврядування в окремих адміністративних одиницях Донецької та Луганської областей, що визначається окремим законом».

На думку голови Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимира Фесенка, закон цілком прийнятний і не несе політичної загрози.

«На мій погляд, зараз розгорнулася дискусія, яка відображає швидше страхи навколо цієї норми, ніж її реальні правові наслідки, - пояснює Фесенко. - Ті, хто критикує цю норму, вважають, що це закріплення в тексті Конституції особливого статусу Донбасу. Так, перехідні положення - текст Конституції, але наголошую, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах - це не особливий статус Донбасу, і буде регулюватися законом, а не Конституцією», - говорить експерт.

Раніше заступник голови Верховної Ради України Оксана Сироід на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук заявила, що міжнародна спільнота чинить тиск на народних депутатів, вимагаючи закріпити в Конституції особливий статус Донбасу.

Однак народний депутат Володимир Ар'єв висловив переконання, що дане формулювання в Конституції є кращим способом виконати Мінські угоди, а також спростував заяву Сироід про тиск на українських парламентаріїв з боку міжнародного співтовариства.

«Ні на мене, ні на кого з відомих мені колег ніякого тиску міжнародного співтовариства немає. А деяким політикам і партіям не варто топтатися по реальним інтересам України виключно для підняття рейтингу перед виборами», - написав Володимир Ар'єв.

Також читайте: