Яценюку висунули неприємну вимогу

2613
З главою уряду відмовляються працювати навіть колеги.


Бачити Арсенія Яценюка на посаді прем'єр-міністра відмовляються навіть його соратники. Про це повідомив лідер пропрезидентської фракції «БПП» Юрій Луценко.

За його словами, з главою уряду відмовилися співпрацювати вже три фракції - «Батьківщина», «Самопоміч» та «Радикальна партія».

«Коли три фракції заявляють, що не готові працювати з прем'єром Яценюком, це означає, що він не зможе працювати з коаліцією, і переформатувати її він теж не зможе», - заявив Луценко.

При цьому лідер пропрезидентської фракції впевнений, що необхідно шукати вихід з ситуації, що склалася.

"Що робити? Шукати вихід без ультиматумів. Я більшого сказати не можу. Очевидно, треба зустрічатися з колегами і шукати компроміс», - сказав Юрій Луценко.

Однак на думку експертів, відставка прем'єр-міністра навряд чи можлива, у всякому разі - в найближчому майбутньому.

«Відставка Арсенія Яценюка з посади прем'єра можлива після того, як Україна отримає транш від МВФ. Але в парламенті повинні заздалегідь узгодити, хто займе місце голови уряду», - повідомив політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

За його словами, той факт, що деякі фракції коаліції вимагають заміни прем'єра, - це внутрішня коаліційна криза.

«Поки це не політична криза в повному розумінні - вона буде в разі або розпаду коаліції, або відставки уряду», - запевнив Володимир Фесенко.

Також експерт не виключає можливості форс-мажору - дострокових виборів.

«Але проти цього виступають наші міжнародні партнери, тому що в такому випадку країна на півроку зависає. Тоді у нас фактично залишається той же уряд, але, по суті, з обмеженим статусом, і ніяких реальних реформ за цей період не буде, тому що не буде відповідної підтримки парламенту», - зазначив Фесенко.

Як повідомив військовий і політичний експерт Олег Жданов, Арсеній Яценюк не хоче залишати свою посаду, оскільки прекрасно усвідомлює, що якщо він зараз піде у відставку, то на нього «повісять всіх собак».

«Хтось повинен відповісти за розруху, відповідно, оцінка роботи уряду буде негативною. Яценюк не хоче йти один, він бажає розділити політичну відповідальність з президентом Порошенко. Тому він не піде у відставку», - зазначив Олег Жданов

Також читайте: