Вибори на Донбасі можуть не відбутися

2506
Вибори місцевих органів влади, які за законом повинні пройти в Україні восени 2015 року, на Донбасі можуть не відбутися.

За оцінкою глави Адміністрації Президента України Бориса Ложкіна, є питання щодо можливості проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей.

«... Питання, чи будуть вони (вибори - ред.) проходити в окремих районах Луганської та Донецької областей, адже там питання не в децентралізації, а в іншому - чи буде там мир, і чи будуть звідти виведені незаконні збройні формування і військова техніка» , - заявив Ложкін в інтерв'ю ЛIГАБiзнесIнформ.

Згідно з його заявою, «для проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей там повинен бути український прапор, українські ЗМІ, спостерігачі ОБРЄ і підконтрольний України кордон».

«Вибори повинні пройти за українським законодавством. Особливий порядок самоврядування не передбачає змін закону про місцеві вибори», - вважає Ложкін.

Нагадаємо, що проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей і механізми врегулювання конфлікту за допомогою місцевих виборів прописані у ряді пунктів Мінських угодах - 2:

4. «У перший день після відводу почати діалог про модальності проведення місцевих виборів відповідно до українського законодавства і Закону України «Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», а також про майбутні режими цих районів на підставі зазначеного закону»;

9. Відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України у всій зоні конфлікту, яке має розпочатися в перший день після місцевих виборів і завершитися після всеосяжного політичного врегулювання (місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей на підставі Закону України та конституційна реформа) до кінця 2015 року за умови виконання пункту 11 - в консультаціях і за погодженням з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей в рамках Тристоронньої Контактної групи;

12. На підставі Закону України «Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» питання, що стосуються місцевих виборів, будуть обговорюватися і узгоджуватися з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей в рамках Тристоронньої Контактної групи. Вибори будуть проведені з дотриманням відповідних стандартів ОБРЄ при моніторингу з боку БДІПЛ ОБРЄ.

Фото: trassae95.com

Також читайте: