Казка на ніч від Верховної Ради (ФОТО)

3276
У парламенті видалася безсонна ніч.


У ніч на 25 грудня народні депутати затвердили Державний бюджет на 2016 рік. За відповідне рішення проголосували 263 парламентарія.

Найбільше голосів віддали представники «Блоку Петра Порошенка»: за прийняття Держбюджету проголосували 112 нардепів. 80 голосів надійшло від «Народного фронту», 21 - від «Відродження», 17 - від групи «Воля народу», по 16 - від Радикальної партії та позафракційних депутатів і 1 - від «Самопомочі».

Відмовилися голосувати за прийняття Державного бюджету фракції «Батьківщина» і «Опозиційний блок».



Традиційно прийняття головного фінансового документа країни не обійшлося без казусів. Так, нардеп Сергій Лещенко розкритикував уряд за те, що бюджет приймається так пізно, адже на годиннику вже більше трьох ранку.

На що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк єхидно зауважив, що ніхто не обіцяв легкого життя.

«Минулого року ми обіцяли не затверджувати бюджет о п'ятій ранку і виконали цю обіцянку - затвердимо його в половині четвертого», - повідомив глава уряду.

Багато нардепів залишилися незадоволені пунктами Держбюджету.

«Видали держбюджету. Веселий. Наприклад, мільйон доларів (24 млн. грн.) Виділять на проведення Всеукраїнського фестивалю патріотичної пісні «Будь вільним!». Ну і продовжуємо скромно святкувати ЄВРО-2012 - на підготовку (!) Чемпіонату заплановано 136,7 тис. грн., З яких 86 тис. - Зарплата загубилися в часі і просторі працівників. Загалом, це як казка на ніч від уряду», - зазначив Мустафа Найєм.

Обурився нардеп і тим, як розподілилися бюджетні кошти між областями. Так, Вінницькому регіону, мером обласного центру якого був нинішній спікер парламенту Володимир Гройсман, виділять 169 млн грн. До слова, найбільшої області, Одеській, дадуть всього 158800000.
У Держбюджеті на майбутній рік прожитковий мінімум закладено на рівні 1330 грн., мінімальна зарплата - 1378 грн. А ось акцизний податок на спиртні напої та тютюнові вироби в порівнянні з минулим роком підвищиться: на спиртні напої на 50%, на пиво - 100%, на слабоалкогольні напої - 300%, на тютюнові вироби - 40%. Також змінилася схема пільгового оподаткування сільгосппідприємств, у тому числі спеціального режиму ПДВ.

«Що тут скажеш: парламент зробив крок до« пивного Майдану "та горілчаному бунту. Лобі самогонників, думаю, в захваті», - іронізує журналіст Євген Будерацький.

Курс долара закладений у Держбюджеті-2 016 на рівні 24,1-24,4 грн./долар. Однак багато експертів називають цю цифру занадто «оптимістичною».

«Враховуючи, що курс долара вже зараз наближається до 24 гривням, закладені до бюджету показники виконати буде практично неможливо», - каже екс-міністр економіки Віктор Суслов.

За його словами, наступного року українці будуть купувати долар по 30 грн., а якщо співпраця з МВФ буде зірвано - по 40 грн.

Як зазначив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, можливий курс долара в наступному році - 29 грн./долар.

«Тут потрібна публічна оцінка Нацбанку - як він бачить прогноз, і які інструменти буде для цього використовувати. Але думаю, що до кінця 2016- го року можна чекати курс 28-29 грн. за долар», - повідомив експерт.

Однак спікер Володимир Гройсман сповнений оптимізму.

«Так, цей бюджет не ідеальний. Але ми відстояли багато принципових позицій - по децентралізації, з підтримки малого бізнесу, за підтримки наших аграріїв, наших дипломатів, ми досягли компромісу в багатьох соціальних питаннях. Наступним нашим кроком долен стати чіткий план дій з відродження економіки країни і по секторальним реформ», - повідомив Володимир Гройсман на своїй сторінці в Фейсбук.

Також читайте: