Провальні закони 2015 року

2873
2015 видався багатим на законопроекти, прийняття яких негативно позначилося на житті українців.


Одним з найболючіших для населення виявився закон про підвищення тарифів на послуги ЖКГ. Зокрема, з 1 квітня газ для населення подорожчав на 285%, зросли тарифи на опалення та воду. Підскочила в ціні і електроенергія - на 60%. Самим серйозним ударом стало подорожчання газу. У багатьох регіонах українці скоротили споживання блакитного палива, а подекуди, особливо в сільській місцевості, навіть стали топити дровами, що навряд чи можна вважати кроком до цивілізації.

Ще одним провалом виявився закон щодо підвищення мінімалки. З 1 вересня мінімальні зарплати і пенсії збільшилися на 13% - до 1378 і одна тисяча сімдесят чотири гpівен відповідно. При цьому пенсія для інвалідів III групи і соцдопомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам залишилася на рівні 949 грн.

Однак підвищення доходів українці не відчули, адже рівень життя в країні катастрофічно знизився. За даними ООН, в Україні в 2015 році 80% населення жило за межею бідності. Дохід населення в I кварталі 2015 року впав на 23% в порівнянні з аналогічним періодом 2014 року, а ось II кварталі - на 33%.

Особливої уваги заслуговує закон про Держбюджет, без прийняття якого МВФ погрожував не видати черговий транш кредиту. Експерти та фінансові аналітики не раз говорили, що головний фінансовий документ країни написаний з рук геть погано, запевняючи, що нічим хорошим для населення він не обернеться.

Провальним виявився і закон про держслужбу, який набуде чинності 1 травня 2016 року. Мета закону - регулювання відносин, що виникає у зв'язку з надходженням громадянина на держслужбу, її проходженням і припиненням, а також визначення правового статусу державного службовця. Однак із супровідного тексту до документа стає ясно, що даний закон поширюється тільки на рядових держслужбовців. Поза його поля дії - Президент України та глава Адміністрації Президента України із заступниками; міністри із заступниками; голови і члени Нацради з питань телебачення і радіомовлення, Антимонопольного комітету, Нацагентства з питань запобігання корупції, Рахункової палати, ЦВК, голови і члени інших державних колегіальних органів; Секретар РНБО та його заступники.

Крім невдалих законів в країні і так з надлишком різних проблем, і найгостріша пов'язана із закупівлями вугілля. Україна знизила видобуток вугілля на 40%, і на вітчизняних ТЕС його не вистачає. Закономірний підсумок: опалювальний сезон висить на волосині, адже при необхідних запасах вугілля в розмірі 3500000 тонн країні бракує більше третини. Про дефіцит було відомо ще влітку, але Міненерговугілля заздалегідь про це не подбало. Обіцяні поставки з ПАР у розмірі 250 тис. тонн не покриють дефіцит.

Ще одна проблема стосується догляду бізнесу «в тінь». У 2014 році податки не платили повністю або частково 42% бізнесу. У 2015 році «в тінь» пішли 67% бізнесменів.

За словами директора Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, прийняті зміни до Податкового кодексу будуть і надалі стимулюватиме зростання тіньової економіки. «Фактично адміністрування ПДВ знищує білий бізнес. Зараз відшкодування ПДВ отримує тільки великий бізнес, тому середній просто іде «в тінь». Це буде головна тенденція 2016 року. Тим більше збереження спрощеного оподаткування стимулюватиме зростання псевдосреднего та малого бізнесу, які будуть просто займатися відмиванням грошей і схемами для тіньової економіки. Не буде сенсу платити податки, якщо можна буде через ПП за 7% відмити будь-яку суму грошей і не платити ПДВ», - говорить експерт.

Як зазначив Олександр Охріменко, реального зростання зарплат в наступному році не буде.

«У бюджеті на 2016 рік закладена абсолютно абсурдна цифра прожиткового мінімуму на рівні 55 доларів. Це ще раз показує, що Україна тепер як країна Африки. Будуть проблеми з роботою, не можна буде знайти нормальну зарплату, крім того, борги по заробітній платі будуть рости прискореними темпами. А зростання пенсій і зарплата бюджетників на 12% не дозволять забезпечити який-небудь зростання економіки. Це навіть не компенсує зростання інфляції в 2016 році, яка буде на рівні 20-25%».

Також читайте: