ОУН і УПА визнані борцями за незалежність

2320
Народні депутати ухвалили законопроект № 2538-1 «Про правовий статус та вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті».

Законом встановлено правовий статус борців за незалежність України у ХХ столітті, закріплено право на надання державних та муніципальних соціальних гарантій цим борцям, визнано на державному рівні нагороди та військові ступені борців за незалежність України у ХХ столітті. Також закон визначає основні напрями державної політики щодо відновлення, збереження та вшанування національної пам’яті про таку боротьбу й встановлює відповідальність за порушення законодавства про статус борців за незалежність України у ХХ столітті.

Закон охоплює усіх, хто брав учать у визволенні України ще до Першої світової війни, Легіон Українських січових стрільців, Центральну раду і всі її органи, Армію ЗУР, Повстанські Загони Наддніпрянщині, Карпатську Січ та Українську Повстанську Армію (УПА), а також політичні структури - Організацію Українських Націоналістів (ОУН) та ін.