Операції з валютою звільнили від військового збору

2609
Верховна Рада України 12 травня внесла зміни до Податкового кодексу України.

Народні депутати ухвалили рішення про скасування військового збору для населення з операцій купівлі-продажу валюти.

Як сказано у пояснювальній записці до законопроекту, з метою вільного обігу валютних цінностей в Україні доходи за операціями з ними не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб. Натомість запровадження додаткових перешкод щодо обігу валютних цінностей у вигляді військового збору (на додаток до внеску до Пенсійного фонду), призводить до вкрай негативних наслідків для економіки України. Зокрема, значно зростає обсяг проведення операцій з готівковою іноземною валютою та банківськими металами на тіньовому ринку. Через це бюджет додатково втрачає збір до Пенсійного фонду.

До операцій з валютними цінностями включаються також операції з переходом права власності на національну валюту. Отже, за такого підходу доходом фізичної особи вважаються як операції з купівлі іноземної валюти, так і операції з продажу валюти. З економічної точки зору, при операціях з валютними цінностями відбувається еквівалентний обмін однієї цінності на іншу. Джерело доходу фізичної особи в даному випадку відсутнє. Натомість, існуюча редакція Податкового кодексу визнає всю вартість еквівалентного обміну як об’єкт для військового збору. Така ситуація є неприпустимою.

Скасування військового збору для населення з операцій купівлі-продажу валюти зменшить напругу у суспільстві, яка виникла через збільшення фіскального навантаження на валютні операції, дозволить збільшити обсяг одержуваної банками іноземної валюти, що обмінюється громадянами на гривню, та сприятиме стабілізації ситуації на фінансовому ринку України.

Також читайте: