Нова пенсійна реформа: накопичувальна система і скасування спецпенсій

3515
Міністерство соціальної політики 29 квітня представило нову модель пенсійної реформи.

Як зазначив в ході засідання Уряду Міністр соціальної політики України Павло Розенко, діюча солідарна система вичерпала свій ресурс. Нова система передбачає фінансування пенсій з трьох джерел – солідарного, накопичувального і недержавного.

Існуюча солідарна система буде вдосконалена завдяки звільненню від невластивих функцій і скасуванню з 1 січня 2016 року спеціальних пенсій. При цьому буде збережено систему професійних пенсій для тих категорій пільговиків, які справді цього потребують.

«Ми припиняємо практику поділу українців на сорти, коли є ВІП-пенсіонери і «прості люди», - сказав Павло Розенко. – Пенсійне забезпечення громадян здійснюватиметься за єдиними для всіх принципами. З наступного року пенсії державним службовцям і прирівняним до них особам (суддям, прокурорам та ін.) призначатимуться на загальних підставах».

Для захисту інтересів осіб, стаж держслужби яких становить 10 років і більше, цей стаж буде зафіксовано, а при виході таких громадян на пенсію їм компенсуватимуть частину сплачених страхових внесків.

Накопичувальна система, за словами Павла Розенка, має запрацювати з 1 січня 2017 року, але її введення можливе лише на підйомі національної економіки. Він висловив надію, що за півтора року складеться саме така сприятлива ситуація для запровадження цього етапу реформи. Стати учасником накопичувальної пенсійної системи зможуть не лише українці віком до 35 років, але й до 55-річного віку – на добровільних засадах. Ставка накопичувального внеску людини до Пенсійного фонду зростатиме від 2% на старті реформи до 7% у 2022 році.

Уряд схвалилв пакет законопроектів щодо реформування пенсійної системи. Як підкреслив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, проект закону щодо накопичувальної пенсійної системи Уряд внесе до Верховної Ради невідкладно, щоб Парламент вже на наступному пленарному тижні прийняв його до розгляду.

Фото: lider-in-life.ru

Також читайте: