Досягнення або мильний міхур. Чим виявилися реформи Кабміну

3018
Експерти оцінили роботу уряду.


У переддень останнього сесійного тижня чиновники підготували звіт про роботу Кабінету Міністрів за минулий рік. У Верховній Раді повноцінної презентації не вийшло, оскільки народні обранці перетворили виступ прем'єр-міністра на справжнє шоу, що спровокувало град насмішок і поява фотожаб.

У підсумку інфографіку про результати роботи Кабміну опублікували на Урядовому порталі.

Експерти проаналізували викладені дані про нову політику безпеки, державному управлінні і іншому.

Із звіту випливає, що найкраще в країні йдуть справи у сфері державного управління та антикорупційної політики. А найгірше - з керуванням державною власністю.

Цікаво, що жоден з пунктів програми не виконано на 100%. Не сказано у звіті про економічні реформи, раніше анонсованих прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком.

«Кабмін прогнозував, що в цьому році падіння ВВП буде на рівні 2%, хоча насправді зниження склало 15-20%. Тобто уряд «не вгадав» з прогнозом в 7-10 разів, - каже економічний оглядач Юрій Гаврилечко. - Інфляція планувалася у розмірі 14,1%, але тільки за 11 місяців поточного року склала 42,3% ».

За словами експерта, якщо розглядати ситуацію виходячи з вартості продуктів, що входять в «борщовий набір», то картина і зовсім виглядає гнітючою.

За даними Держстату, продукти подорожчали в порівнянні з грудня 2014 року на 42,3%.

За рік суттєво зросли і тарифи на комунальні послуги. Так, вартість газу для населення піднялася в 5,5 рази - з 1299 грн до 7188 грн за 1000 куб. м. Опалення подорожчало приблизно в три рази, а гаряча і холодна вода подорожчали вдвічі. Зросла і вартість електроенергії - з 0,31 до 0,46 грн. за кВт/год.

Стрімко зубожілих українців не рятують і субсидії: за послуги ЖКГ все одно доводиться викладати третину зарплати.

У 2014 році мінімальна зарплата становила 1218 грн., або близько 80 доларів. У вересні цього року «мінімалка» виросту до +1378 грн., що за нинішнім курсом склало 55 доларів. Мінімальна пенсія в минулому році дорівнювала 949 грн., або 61 долара. А в нинішньому (навіть з урахуванням підвищення до 1074 грн.) її розмір склав 46 доларів.

«Людям просто не вистачає доходів. І це - наслідок соціальної політики уряду, погодженої із зовнішніми кредиторами», - впевнений Юрій Гаврилечко.

Стрімко знижується і рівень економіки. Всі базові галузі цього року продемонстрували падіння показників. Індекс промислової продукції за січень-жовтень склав -5,4%, індекс обсягу сільськогосподарського виробництва -4,4%, індекс будівельної продукції -20,8%. Обсяг експорту (товари та послуги) за три квартали поточного року досяг позначки в 28,113 млрд дол., тоді як в 2014 році було 63,891 млрд дол. Тобто до кінця року рівень падіння складе 35-40%.

Така ж ситуація з імпортом. У минулому році він був 60,007 млрд дол., а за січень-вересень 2015 року - 27,376 млрд дол. Середньорічний курс національної валюти впав з 15,65 грн. до 25 грн. за долар (при раніше озвучених прогнозах в 21,7 грн.).

«Уряд вже увійшов в історію України як перший, який проголосил дефолт за зовнішніми зобов'язаннями. Нічого подібного за всю історію незалежної України ще не було», - підсумував експерт.

Також читайте: