Політичний Титанік залишають останні пасажири

2576
Над країною нависла загроза дострокових виборів.


Вчора, 18 лютого, з парламентської коаліції вийшла фракція «Об'єднання «Самопоміч». Як наголошується в повідомленні політсили, таке рішення було прийнято керівництвом партії в зв'язку з проваленим голосуванням по відставку Кабміну.
Днем раніше коаліцію покинула фракція «Батьківщина».

Фракції, які поки залишаються в парламентській більшості, - «Блок Петра Порошенка» (БПП) і «Народний фронт» - налічують 217 депутатів при необхідному мінімумі для ухвалення рішень в 226. Таким чином, парламентська коаліція «Європейська Україна», сформована в кінці 2014 року, юридично припинила існування.

Тепер у депутатів є місяць, щоб сформувати нову більшість. Якщо цього не відбудеться, Президент України Петро Порошенко отримає право розпустити парламент.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вже заявив, що вихід фракції «Об'єднання« Самопоміч »з коаліції пов'язаний з бажанням домогтися дострокових парламентських виборів.

«У них провалився перший план - відставити уряд, зрозуміло, що новий уряд вони не в змозі сформувати, і дострокові вибори», - сказав глава уряду.

Експерти впевнені, що задля недопущення дострокових виборів в Раду президентські і прем'єрські сили будуть намагатися повернути в коаліцію Радикальну партію, тим більше що депутати фракції Ляшко при виході з коаліції не писали відповідні заяви.
До слова, лідер Радикальної партії Олег Ляшко повідомив, що його соратники готові брати участь у формуванні нової коаліції.

«Якщо ті, хто сьогодні знаходиться при владі, не здатні знайти спільне рішення, ми готові брати участь у новій програмі дій, у формуванні нового уряду, яке здатне вивести країну з прірви», - заявив політик, додавши, що Радикальна партія залишається в опозиції до влади .
У разі якщо Радикальна партія повернеться в коаліцію, то разом ці фракції будуть нараховувати 238 депутатів.

На думку політологів, зараз в парламенті йде війна між депутатськими фракціями за групи впливу.

«Те, що зараз відбувається в парламенті, - це війна за перерозподіл посад і груп впливу - кого посадити на той чи інший фінансовий потік. І дуже шкода, що ми знову втрачаємо час », - заявив голова Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

Також читайте: