Українцям подарували надію

2177
Депутати можуть повернутися до розгляду скандального закону.


Днями депутати провалили законопроект №1558-1 «Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті». За його прийняття проголосував 101 депутат.

Скандальний законопроект, влучно прозваний «про долар по 5 гривень», передбачав реструктуризацію іпотечних кредитів за курсом 5,05 гривень за долар, щоб загальна сума заборгованості за якими не перевищувала 2,5 млн грн. станом на 1 січня 2015 року. Під дію закону також підпадали б позики, за якими не було простроченої заборгованості на 1 січня 2014 року, а також кредити, кінцевий термін повернення яких не наступав 1 січня 2014 року.

Планувалося, що попросити реструктуризацію кредитів зможуть сім'ї, які мають єдине житло, яке перебуває в іпотеці, і представники пільгових категорій (інваліди І групи, ветерани війни, багатодітні сім'ї і ті, які виховують дитину-інваліда, учасники АТО).

Раніше фінансові аналітики відзначали, що прийняття такого законопроекту матиме катастрофічні наслідки для банківської системи.

«Голосуючи за настільки популістський закон, парламент зовсім не думав про фінансову стабільність економіки, яка і так перебуває у вкрай важкому стані», - повідомив голова правління входить до групи найбільших Першого українського міжнародного банку Сергій Черненко.

Тим часом за інформацією Незалежної асоціації банків України, Кабміну вже запропонували новий законопроект, який повинен вирішити проблеми валютних позичальників.

«Новий законопроект передбачає реструктуризацію валютних кредитів, що надаються для покупки єдиного житла», - зазначила прес-секретар НАБУ Анастасія Щербина.

Згідно з цим законопроектом, списання боргу можливо від 25% до 100% залежно від класу майна, яке було придбано за рахунок цих валютних кредитів. Також береться до уваги категорія позичальника.

«В першу чергу, ми повинні захистити людей, які дійсно стоять перед ризиком втратити єдине житло. Однак є й інші категорії валютних позичальників - ті, хто за рахунок валютного кредиту придбав автомобіль класу «люкс» або дорогий мобільний телефон. Попередній законопроект передбачав списання боргу всім - і тим, хто цього потребував, і тим, хто купував п'ятий квартиру або четвертий автомобіль», - повідомила Анастасія Щербина.

У НАБУ сподіваються, що новий законопроект якнайшвидше розглянуть в Кабміні і внесуть на розгляд Верховної Ради, щоб вже в березні у депутатів була можливість проголосувати його в першому читанні.

При цьому експерт уточнила, що компенсації валютних кредитів з держбюджету не передбачено.

«Вирішити проблему передбачається за рахунок банків», - уточнила Анастасія Щербина.

Також читайте: