Чи вдасться Харкову повторити сінгапурське диво

3411
Корупція залишається однією з найбільших проблем України.


Чи не щодня в різних ЗМІ з'являється інформація, як працівники прокуратури ловлять на хабарах чиновників, держслужбовців та правоохоронців. Часом складається враження, що в країні не залишилося жодного відомства, не схильного корупції.

Зокрема, в квітня 2015 попався на хабарі мер Люботина. Міський голова вимагав більш 250000 гривень за неправомірне виділення земельних ділянок.

Чи є вихід з цієї ситуації?

Наприклад, свого часу в Сінгапурі перший прем'єр-міністр Лі Куан Ю зумів викорінити у своїй країні корупцію на корені. Боротьбу з корупцією прем'єр почав шляхом спрощення законодавства, звідки були прибрані всі двозначні моменти і лазівки. Крім того, майже поголовно замінили весь склад поліції і створили органи по боротьбі з корупцією. Причому верховенство права поширювалося на всіх. Зокрема, Лі Куан Ю запроторив за ґрати близького друга, коли того викрили в корупції. Навіть родичі прем'єра, спіймані на хабарах, отримували тюремні терміни.

Мудрого азіата згодом прозвали батьком «сінгапурського дива».

На думку представників політичної сили «Українське об'єднання патріотів - УКРОП», до хабарників необхідно застосовувати найсуворіші методи.

«Корупціонерів слід суворо карати, - упевнений глава обласної організації Віталій Мірошников. - Але найголовніше - потрібно створити чесну, справедливу судову систему».

Політики вважають, що країні необхідна реформа законодавства і державних інститутів, щоб закони в Україні працювали для всіх громадян країни, незалежно від їх положення і статусу.

«Тоді українці зможуть отримувати послуги, не вдаючись до неофіційної« допомоги »державних службовців», - говорить Віталій Мірошников.

Нова програма, розроблена фахівцями «УКРОП», передбачає механізм знищення корупції.

За задумом авторів програми, першим кроком слід дерегулювати економіку, скоротивши до мінімуму кількість дозволів, а процес їх отримання - перевести в електронну форму. Дозволи, які не можна ліквідувати, повинні отримуватися шляхом повідомлення.

Також передбачається скоротити державний апарат і зробити цілком прозорим процес державних закупівель.

На думку політиків, необхідно також ввести систему моніторингу витрат чиновників та членів їх сімей.

«З корупцією боротися необхідно. Упевнений, у нас все вийде », - говорить Віталій Мірошников. - Максима про те, що корупцію неможливо перемогти, - це міф, який насаджується самими корупціонерами. Підтвердженням тому служить існуючий досвід країн Європи, Азії та Америки. Я переконаний: те, що вийшло у інших, вийде і у нас. Українцям необхідно повірити в себе і перестати боятися йти до кардинальних змін».

Італія, в якій багато десятиліть правили бал мафіозні клани, успішно долає засилля корупції, щомісяця повертаючи в казну мільйони євро. Віталій Мірошников переконаний, що і Україна, повністю оновивши управлінський клас і ввівши цивілізовані «правила гри», зможе в стислі терміни прийти до демократичного і європейського державного устрою, яке виключає саму можливість корупційних діянь.

Один із способів досягти цієї мети, на думку Мірошникова, - привести до влади людей, для яких власна репутація дорожче сьогочасної наживи. Це, безумовно, потребують серйозної роботи і значної зміни звичних всім стереотипів. Саме тому майбутнє украін6ской політики в кропі бачать за молодими гравцями. Тими, хто ще не встиг перейняти у старшого покоління клептократичних звичок 90-х.

Також читайте: