Судова система вимагає глобальних змін

2264
Сьогодні всі українські суди практично не відрізняються один від одного.


Таку думку висловила заступник голови Верховної Ради, народний депутат України від фракції «Об'єднання «Самопоміч» Оксана Сироід.

«Наприклад, багато суддів проводять засідання в своїх кабінетах, хоча це мало того, що заборонено законодавством, але і не дає можливості громадянам захистити свої права, адже в такому випадку засідання не є публічним, - говорить нардеп. - Крім того, оголошення про засіданні часто не містить точної інформації щодо його місця і часу, що також є порушенням права людини на справедливий суд».

На думку Оксани Сироід, це свідчить про небажання системи судів, прокуратури, органів внутрішніх справ змінювати кадровий склад, відповідати очікуванням суспільства.

Крім того, за словами нардепа, досі не змінився склад членів ЦВК, хоча термін їх повноважень членів закінчився.

«Фракція« Об'єднання «Самопоміч» подала свою кандидатуру для призначення до складу ЦВК, але, очевидно, деяким людям вигідно мати у виборчкомі слухняних людей, щоб захищати свої результати», - впевнена Оксана Сироід.

Як зазначила нардеп, така ж сумна ситуація спостерігається сьогодні і в органах прокуратури.

«Ми бачимо настільки відвертий і цинічний саботаж з боку прокуратури, що на це послідувала навіть реакція з боку Державного департаменту США, - повідомила заступник голови ВР. - Уряд США вкладає величезну кількість ресурсів, щоб забезпечити реформу прокуратури.

Але якщо сама система пручається змінам, люди не хочуть міняти принцип своєї діяльності, то ця ситуація є просто неприйнятною».

Оксана Сироід висловила впевненість, що вершиною корупції в судовій системі є вищі суди, і вимога «Об'єднання «Самопоміч» - їх відставка.

«Ми не зможемо звільнити всіх суддів в країні одночасно. Але починати з чогось потрібно», - говорить нардеп.

Говорячи про розпуск виборчкомів у різних регіонах, у тому числі на Харківщині, народний депутат від фракції «Об'єднання «Самопоміч», голова Харківської обласної організації партії« Об'єднання «Самопоміч» Роман Семенуха висловив побоювання, якщо ситуація не вирішиться справедливим чином, вибори до Харківської облради можуть бути на межі зриву.

За словами нардепа, якщо на вибори піде ще одна партія, то це призведе до передруку бюлетенів, що ускладнить підготовку до виборів.

«Нова партія отримає в списках номер, а цей номер вже у свідомості виборців пов'язаний з іншими кандидатами на вибори. Це буде обман виборців», - заявив Роман Семенуха.

Говорячи про порушення ходу передвиборної кампанії, Роман Семенуха також зазначив, що представники фракції «Об'єднання «Самопоміч» зафіксували підкуп виборців з боку деяких політсил, і збираються подавати на них до суду.

«Є факти, що представники однієї з партій роздають медичні аптечки. На наш погляд, це можна розцінити як підкуп виборців, - каже Роман Семенуха. - Крім того, в Жовтневому та Ленінському районах міста один з кандидатів збирається відремонтувати кілька дахів і встановити лавочки. Наскільки мені відомо, ініціативні групи громадян збираються попросити цю партію відремонтувати всі дахи міста і поставити лавочки в кожному районі Харкова».

До слова, ситуація з підкупом громадян - не поодинока в масштабах України. Так, у Чернігові чинний мер ініціював людям, дохід яких становить менше прожиткового мінімуму, видачу соціальної допомоги.

За словами кандидата в мери Харкова від «Об'єднання «Самопоміч» Тараса Ситенка, звертає на себе увагу та обставина, що були розпущені виборчі комісії саме в Харкові, Слов'янську та Маріуполі.

«Це регіони, що межують з лінією АТО, а значить, знаходяться в зоні ризику. Ситуація з розпуском виборчкомів дає привід недоброзичливцям заявити про незаконність виборів в регіоні», - заявив Тарас Ситенко.

Також читайте: