Слуг народу намагаються притиснути до стіни

3150
Політологи розповіли, чому депутатів неможливо змусити виконувати обіцянки.

Петиція про невиконання нардепами передвиборчих обіцянок, яка висіла на сайті Президента і набрала майже 29 000 голосів, знайшла відгук.
Документ передбачає, що депутат будь-якого рівня, мери, а також президент повинні скласти з себе повноваження в місячний термін, якщо не будуть виконувати свої передвиборчі обіцянки. А сама передвиборна програма повинна містити конкретні пункти і конкретні терміни їх виконання.
Президент Петро Порошенко розглянув документ і передав його у Верховну Раду.
«Нещодавно я розглянув аналогічну петицію, яка стосується аналогічної теми, а саме:« Можливість дострокового відкликання будь-якого обраного особи, яка не виправдало довіри виборців ». Хочу сказати, що відкликання народних депутатів в Конституції України не передбачений. А можливість відкликання депутатів місцевих рад та міських голів визначена Законами «Про статус депутатів місцевих рад», «Про місцеві вибори» та «Про місцеве самоврядування в Україні». У зв'язку з цим я звернувся до Володимиру Гройсману з пропозицією розглянути питання, порушені у нової електронної петиції », - зазначив Порошенко.
Політолог Валерій Дудко вважає, що це питання можна довести до якогось логічного кінця, але фактично ніяких змін ми не побачимо.
«Це все реально, але Верховна Рада ніколи не прийме рішення, яке визначало б долю депутата залежно від його відповідальності за свої слова. Тому, думаю, Гройсман звернеться до нардепів, щоб вони сформували документ про свої передвиборчі обіцянки, але на цьому все і закінчиться. Навряд чи депутати приймуть цей документ як програму до дії », - говорить Валерій Володимирович.

Також читайте: