Харків'яни платять за хліб дорожче, ніж мешканці інших регіонів України. Про це заявив голова Харківської обласної громадської організації «Самопоміч» Тарас Ситенко.
«Ми промоніторили 15 обласних центрів України і з'ясували, що найвищі ціни на хліб у Харкові. Приблизно так - у Дніпропетровську та Сумах», - повідомив Тарас Ситенко.
За його словами, у Харкові виробництво хліба в день складає близько 500 тонн.
«За нашими даними, більше 60% цього обсягу належить одній виробничій мережі. За всіма стандартами це вважається монопольним становищем на ринку. У разі маніпуляцій з боку виробника на ринку хліба це може призвести до соціальних вибухів, оскільки хліб є соціально значущим і стратегічним продуктом», - зазначив Тарас Ситенко.
Депутати об'єднання «Самопоміч» ініціювали звернення до Антимонопольного комітету України, щоб він перевірив обґрунтованість цін на хліб в Харкові і розібрався в ситуації на ринку.
Як зазначив Тарас Ситенка, обігу подібного роду в Антимонопольний комітет вже мають позитивний результат. Зокрема, після того як фахівці структури втрутилися в ситуацію на ринку Києва, ціни на хліб у столиці були знижені на 30%.
Як повідомила доктор економічних наук, професор Галина Назарова, за даними експертів, націнка торгових мереж на хліб становить порядку 35% від собівартості.
«А у випадку, якщо виробництво і торгова роздрібна мережа належить одному власнику, він може сам встановлювати норми прибутку. Необхідно втрутитися в цю ситуацію і перевірити кожен етап ціноутворення», - підкреслила Галина Назарова. За найскромнішими підрахунками експертів, харків'яни переплачують за хліб 400 млн грн. на рік.