Політична плутанина лякає харків'ян

2110
Для людей виборча система - загадка.

Більшість виборців досі не можуть розібратися в новій виборчій системі. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

«Люди все ще не мають чіткого уявлення про новації закону, сподіваються вибирати не тільки партії, а й конкретних кандидатів, спантеличені новим бюлетенем і ймовірністю того, що в одних округах можуть бути обрані двоє і більше кандидатів, а в деяких - жодного», - повідомляють дослідники.

При цьому фахівці підкреслюють, що найкраще обізнані виборці Києва. Вони знають про процентний бар'єр і можливості відкликання депутатів. А якщо говорити в цілому по країні, то опитування показало, що люди абсолютно не розуміють, чим відрізняється нова виборча система від старої.

«Багато хто з учасників не знають, що виборча система, при використанні якої голосування проводиться за партійними списками, називається "пропорційної". Багато також зазначили, що якби не опитування, то дізналися б про зміни тільки на виборчій дільниці. Зокрема, це стосується виборців у маленьких населених пунктах», - відзначають експерти.

Варто відзначити, що більшість учасників опитування припускають, що у них буде можливість вибирати як партію, так і кандидата. Не всі розуміють, що партія може висувати одного кандидата, або не висувати жодного. Хтось очікує системи з "відкритими списками", коли вони зможуть вибирати окремо партії, і окремо кандидатів».

«Я досі не знаю, хто буде представляти наш округ. Такої ж не може бути, вірно?! На минулих виборах був відомий він заздалегідь», - розповідає харків'янка Валентина Григорівна.

«Якщо нікого не буде на нашій ділянці, то хто тоді буде представляти наші інтереси?!  Адже депутати з інших районів не будуть їх захищати», - підкреслює Артур.

Нагадаємо, що місцеві вибори пройдуть 25 жовтня. За даними соціологічних досліджень, третина українців вирішили взагалі не голосувати.

Також читайте: