Ноу-хау української демократії - політичний тролінг

2352
У листопаді український політикум сколихнули нечувані скандали.


Так, 5 листопада у Верховній Раді сталася чергова НП. У залі парламенту побилися народні депутати Андрій Тетерук і Олександра Кужель. В результаті інциденту Тетерук вдарив Кужель пляшкою по голові.

18 листопада в Апеляційному суді Києва, де проходило засідання у справі екс-міністра юстиції Олени Лукаш, один з активістів накинувся з кулаками на народного депутата від «Опозиційного блоку» Михайла Добкіна.

Чоловік назвав Добкіна «негідником» і вимагав «вибачитися перед людьми», на що нардеп порадив нападнику «полікуватися». Словесна перепалка переросла в бійку. П'ятеро правоохоронців не могли розняти забіяк чоловіків.

«Він мене почав чіпляти після того, як я сказав Лукаш, що вона повинна задуматися про відповідальність. Добкін ззаду сидів і почав якісь погані слова мені говорити в спину. Я повернувся до нього - відреагував, він продовжував себе по-хамськи вести», - розповів після інциденту нападник.

На його думку, махати кулаками було не найкращим рішенням, але раз вже так вийшло - він готовий нести відповідальність.

«Навіть якщо будуть проблеми, я до них готовий ... недоторканності він або дотик - це нікому не дозволяє прикриватися імунітетом і ображати людей», - заявив то, що побив нардепа.

Днем пізніше, 19 листопада, на засіданні комітету Верховної Ради з запобіганню корупції сталася чергова бійка. Позафракційний депутат Володимир Парасюк вдарив ногою заступника керівника головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ (управління «К») Василя Пісного.

«На жаль, Україна зараз неправове держава. Конфліктні ситуації розглядаються у нас не за принципом хто правий, хто винен, а за принципом, до якої «касти» відносяться учасники конфлікту. Візьмемо для прикладу мою ситуацію. Людина влаштовує дебош в будівлі суду, намагається з'ясувати зі мною стосунки за допомогою фізичної сили, і при цьому правоохоронці намагаються припинити це, але не намагаються його затримати, хоча в наявності факт правопорушення. А ввечері цього дня міністр внутрішніх справ замість того, щоб дати доручення розібратися в ситуації, ставить лайк під відео з цими подіями, яке розміщене в інтернеті. Це явно шлях не до Європи», - прокоментував «ГХ» народний депутат Михайло Добкін.

Бійки, які регулярно виникають в українському парламенті, ганьблять країну і підривають її імідж на міжнародній арені, упевнений політолог Валерій Рубан.

«У психіатрії є такий термін - післявоєнний синдром. Стосовно України, можна сказати, що у нас виник постмайданний синдром, - розповів «ГХ» Валерій Рубан. - Після лютого 2014 до управління державою прийшли не політики, а політикани, у яких розмито розуміння, що таке «добре» і «погано». Такі люди звикли розуміти тільки силу.

Як зазначив політолог, в будь-якій європейській країні депутат, що дозволив собі застосувати силу відносно до свого колеги, не тільки б розпрощався з мандатом і посадою, а й отримав би тюремний термін.

«Народний депутат не повинен собі дозволяти так поводитися, - упевнений Валерій Рубан. - Таким людям не місце в парламенті. Адже подібна поведінка негативно відбивається на іміджі всієї країни».

Психологи ж упевнені, що ділити поведінку людини за його соціальним статусом - неправильно.

«Немає ніякої різниці в поведінці між людьми різного соціального кола - будь це звичайний смертний або депутат. Важливо те, що якщо людина може підняти на когось руку, то це свідчить тільки про його особистісної зрілості. Дорослий, зріла людина цього ніколи не зробить », - розповіла« ГХ »психолог Ірина.

Також читайте: