Наговорили і не зробили. Нардепи ігнорують свої обіцянки

2730
Експерти оцінили діяльність уряду.


Депутати Верховної Ради 8-го скликання приступили до виконання своїх службових обов'язків 27 листопада 2014. Однак за минулий час так і не змогли подолати багатьох проблем. Про це повідомляють представники руху «Чесно».

Зокрема, як і раніше в залі Верховної Ради популярно кропкодавство. Також активісти «Чесно» додають, що нардепи раніше завчасно не оприлюднюють порядку денного парламенту, а ще не викладають кошторис роботи уряду.

«На тлі збільшення прозорості в цілому цей« крок назад »виглядає особливо негарно», - говорить аналітик руху «Чесно» Павло Миронов.

Разом з тим експерти відзначають, що парламент став працювати більш прозоро. Наприклад, вперше з'явилися у відкритому доступі списки помічників нардепів. Крім того, стали регулярно викладати протоколи та стенограми засідань парламентські комітети.

Рік тому депутати підписали і коаліційна угода, покликане задекларувати основну стратегію новообраного уряду. Цей документ містить 17 основних напрямків реформ, які мають бути втілені протягом 2015-2019 років. Реформи містять 513 зобов'язань, у тому числі 290 - в економічній сфері.

Однак при цьому цікаво, що на сьогоднішній день виконано 65 зобов'язань коаліційної угоди, або 34,6% від запланованих на поточний рік. При цьому повністю виконано в обумовлений термін тільки 20 зобов'язань з 143 завдань.

Найповільніше просувається реформа у сфері енергонезалежності: виконано всього 31% завдань, необхідних для реформування галузі.

Буксують реформи і в транспортній сфері. Так, парламент і Кабмін повинні були приступити до створення Національної комісії з регулювання транспорту ще на початку 2015 року. Однак відповідний проект завис у Верховній Раді ще на стадії обговорення.

Експерти впевнені, що на шляху проведення реформ існує проблема в бажанні домовлятися.

«У зрілому суспільстві необхідність співпраці парламенту і Кабміну напрошується сам собою. Адже, з одного боку, парламентарії повинні затверджувати норми, які пропонує уряд, а з іншого - Кабмін несе відповідальність за виконання плану і за відсутність дисбалансів у макроекономічній ситуації», - впевнена виконавчий директор Європейської бізнес асоціації Ганна Дерев'янко.

Також читайте: