Харківські магнати відмовляються залишати хлібні місця

3536
Ціна на хліб може бути стабільною.


Більше половини харків'ян незадоволені нинішньою ціною хліба. Про це свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного харківською філією Інституту Горшеніна.

Так, згідно з соцопитуванням, 80,5% городян вважають нинішню ціну на буханець необгрунтованою. Більше того - у Харкові хліб найдорожчий серед усіх регіонів України.

Депутати об'єднання «Самопоміч» звернулися до Антимонопольного комітету України, щоб він перевірив обґрунтованість цін на харківський хліб і розібрався в ситуації на ринку.

«Ми розуміємо, наскільки соціально значущою є для людей ціна на хліб. Особливо сьогодні, коли стрімко підвищуються тарифи», - говорить голова Харківської обласної громадської організації «Самопоміч» Тарас Ситенко.

Як відзначають експерти, максимальна собівартість нарізної батона повинна складати не більше 5 грн., а столичного подового - не більше 8 грн.

«Тим часом сьогодні на ринках Харкова нарізний батон продається по 7,75 грн., а столичний подовий по 10,20 грн.», - розповіла кандидат економічних наук Олена Ворона.

За словами політика, виробники хлібобулочних виробів неохоче ділилися інформацією стосовно того, якою має бути економічно обгрунтована ціна продукту першої необхідності.

«Виробники, які, на нашу думку, є монополістами на ринку хліба, зверталися до нас з проханнями припинити зачіпати цю тему. Більше того, нам навіть почали погрожувати», - повідомив Тарас Ситенко.

Тепер же вивченням вартості харківського хліба буде займатися Антимонопольний комітет. У разі якщо фахівці з'ясують, що ціна хліба дійсно завищена, виробникам доведеться її знизити.

За словами голови громадської організації, після того як представники Антимонопольного комітету перевірили ситуацію на ринку Києва, ціни на хліб у столиці знизилися на 30%.

Також читайте: